Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?
Lubisz czekoladę? Warto wiedzieć, że spożywanie 2-3 kostek dziennie pozytywnie wpływa na organizm i samopoczucie. Pod jednym warunkiem - czekolada musi zawierać minimum 70 proc. kakao. Sprawdź, do jakich reakcji dochodzi w organizmie po zjedzeniu czekolady.
1. W ciągu 10 minut:
- Tryptofan zawarty w czekoladzie wspomaga produkcję serotoniny.
- Poprawia się humor i odczuwasz zastrzyk energii, jesteś pobudzony.
- Rozszerzają się naczynia krwionośne w mózgu, co pozytywnie wpływa na zdolności intelektualne. Warto więc zjeść kostkę przed pracą umysłową.
Zobacz także:
- Obniża się ciśnienie krwi - to zasługa rozszerzających się naczyń krwionośnych..
- Kakao pokrywa zęby ochronną warstwą, co utrudnia rozwój bakterii.
2. Po 30 minutach:
- Kaszel staje się mniej nasilony. Teobromina znajdująca się w czekoladzie wykazuje działanie lepsze od kodeiny - składnika leków na kaszel.
- W organizmie zaczynają się przyswajać składniki znajdujące się w czekoladzie: witaminy B1, B2, B3 oraz wapń, magnez, sód, krzem, potas i żelazo.
3. Po kilku dniach regularnego jedzenia czekolady:
- W organizmie obniża się poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu.
- Zmniejsza się ochota na słodycze - to zasługa magnezu, w który obfituje kakao.
4. Regularna konsumpcja
Regularna konsumpcja gorzkiej czekolady redukuje ryzyko zaburzeń pracy serca.
Flawonoidy i antyoksydanty przyczyniają się do oczyszczania żył ze złogów, w dodatku opóźniają procesy starzenia (neutralizują działanie wolnych rodników). Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu oraz chronią przed poważnymi chorobami, takimi jak nowotwory czy cukrzyca.