Trwa ładowanie...

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

 Monika Matuszko
Monika Matuszko 12.11.2019 18:10
Jedzenie czekolady nie jest takie złe dla organizmu
Jedzenie czekolady nie jest takie złe dla organizmu (123rf)

Lubisz czekoladę? Warto wiedzieć, że spożywanie 2-3 kostek dziennie pozytywnie wpływa na organizm i samopoczucie. Pod jednym warunkiem - czekolada musi zawierać minimum 70 proc. kakao. Sprawdź, do jakich reakcji dochodzi w organizmie po zjedzeniu czekolady.

1. W ciągu 10 minut:

  • Tryptofan zawarty w czekoladzie wspomaga produkcję serotoniny.
  • Poprawia się humor i odczuwasz zastrzyk energii, jesteś pobudzony.
  • Rozszerzają się naczynia krwionośne w mózgu, co pozytywnie wpływa na zdolności intelektualne. Warto więc zjeść kostkę przed pracą umysłową.

Zobacz także:

  • Obniża się ciśnienie krwi - to zasługa rozszerzających się naczyń krwionośnych..
  • Kakao pokrywa zęby ochronną warstwą, co utrudnia rozwój bakterii.
Zobacz film: "Czekoladowy mit"
Jedzenie czekolady
Jedzenie czekolady (123 rf)

2. Po 30 minutach:

  • Kaszel staje się mniej nasilony. Teobromina znajdująca się w czekoladzie wykazuje działanie lepsze od kodeiny - składnika leków na kaszel.
  • W organizmie zaczynają się przyswajać składniki znajdujące się w czekoladzie: witaminy B1, B2, B3 oraz wapń, magnez, sód, krzem, potas i żelazo.
Jak przygotować zdrową czekoladę do picia?
Jak przygotować zdrową czekoladę do picia? [5 zdjęć]

Gorąca czekolada to jeden z najlepszych zimowych napojów. Filiżanka ciepłego, słodkiego płynu idealnie

zobacz galerię

3. Po kilku dniach regularnego jedzenia czekolady:

  • W organizmie obniża się poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu.
  • Zmniejsza się ochota na słodycze - to zasługa magnezu, w który obfituje kakao.

4. Regularna konsumpcja

Regularna konsumpcja gorzkiej czekolady redukuje ryzyko zaburzeń pracy serca.

Flawonoidy i antyoksydanty przyczyniają się do oczyszczania żył ze złogów, w dodatku opóźniają procesy starzenia (neutralizują działanie wolnych rodników). Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu oraz chronią przed poważnymi chorobami, takimi jak nowotwory czy cukrzyca.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze