- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 25 gramów cukru, czyli około sześciu łyżeczek. Nie chodzi tu tylko o cukier dodawany samodzielnie, np. do herbaty, ale o cukier ogólnie, który znajduje się w wielu produktach spożywczych. Nie zawsze możemy kontrolować ilość słodkiego proszku w naszych daniach – obecnie znajduje się praktycznie w każdym produkcie, w dodatku pod różnymi, często obco brzmiącymi, nazwami. Nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy nie tylko dla sylwetki, ale również dla zdrowia. Czym grozi spożywanie zbyt dużych ilości słodyczy, ciastek i napojów gazowanych?
Próchnica zębów
Wpływ cukru na stan zębów został bardzo dobrze zbadany i nie ma wątpliwości, że jego nadmiar prowadzi do próchnicy. Niektóre bakterie znajdujące się w jamie ustnej żywią się cukrem, co prowadzi do wytwarzania się kwaśnego środowiska, w którym dochodzi do niszczenia szkliwa. Szczotkowanie, stosowanie nici dentystycznych i regularne wizyty u stomatologa mogą okazać się niewystarczające, jeśli będziemy jeść zbyt dużo słodkich produktów. Szczególnie narażone są dzieci, ale z danych statystycznych wynika, że aż 95 proc. Polaków ma próchnicę.
Uszkodzenia wątroby
Duże dawki cukru nadwyrężają wątrobę – podczas metabolizowania tego składnika może dojść do wytwarzania się stanów zapalnych, które z kolei przekształcają się w różne schorzenia. Lekarze twierdzą, że to właśnie nadmiar słodkich produktów jest jedną z najczęstszych przyczyn niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby. Osoby cierpiące na tę chorobę mogą sobie nie zdawać sprawy z powagi problemu. Objawy łatwo pomylić z sezonowym osłabieniem – pojawia się zmęczenie, senność, złe samopoczucie, ból pod prawym żebrem. Bez zmian nawyków i żywienia niealkoholowe stłuszczenie wątroby może prowadzić do marskości, a nawet nowotworu wątroby.
Rak trzustki
Naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Karolinska dowiedli, że spożywanie produktów o dużej zawartości cukru zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki. Skąd taka zależność? Duże ilości słodyczy i słodkich napojów gazowanych sprzyjają otyłości oraz cukrzycy typu 2 – obie choroby zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju tego groźnego nowotworu. Rak trzustki jest trudny do leczenia – początkowo może się rozwijać bezobjawowo, a późna diagnoza daje bardzo małe szanse na skuteczną terapię.
Choroby układu krążenia
Najwięcej Polaków umiera na choroby układu krążenia. Nie tylko palenie tytoniu, alkohol oraz stres mogą przyczyniać się do chorób serca – duże znaczenie ma również konsumpcja cukrów. Im więcej słodkich produktów, tym większe ryzyko nadwagi, otyłości oraz cukrzycy. Nadmiar tkanki tłuszczowej, wysokie ciśnienie oraz wysoki poziom cukru we krwi sprzyjają rozwojowi chorób krążenia.
Niedobór witamin i minerałów
Często sięgasz po cukierki, ciastka i czekoladę? Prawdopodobnie słodycze zastępują ci normalne posiłki, co może mieć konsekwencje dla zdrowia. Większość słodkich produktów nie zawiera nic poza cukrem lub niezdrowych tłuszczów trans. Są bogate w kalorie, ale nie dostarczają białka, błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Ich niedobór prowadzi do pogorszenia samopoczucia, spadku odporności, zmęczenia i braku energii.
Pogorszenie pamięci
Osoby otyłe oraz diabetycy częściej chorują na chorobę Alzheimera i mają problemy z pamięcią. Naukowcy z Kalifornii badali wpływ cukru na pracę mózgu i odkryli, że fruktoza zaburza procesy przyswajania nowych informacji oraz zapamiętywania. Eksperci alarmują, że to właśnie upodobanie do słodkości może sprzyjać nie tylko tyciu, ale również demencji.