Co się stanie, gdy codziennie będziemy jeść jednego ogórka?
Znajdziemy go w niemal każdym sklepie, supermarkecie i na targu. Jest smaczny, orzeźwiający i przede wszystkim – pełen witamin i składników mineralnych. Chociaż na te najzdrowsze i wyhodowane w naszych ogródkach, musimy poczekać do lata, warto skorzystać także z zalet ogórków sprowadzanych z innych krajów.
Dlaczego? Są one bogactwem witamin C, K oraz tych z grupy B, a także miedzi, potasu i manganu.
Co się stanie, gdy codziennie będziemy jeść jednego ogórka? Sprawdźmy.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz również: Łapie cię choroba? Dodaj miód i wypij przed snem. Rano będziesz jak nowo narodzony
Ochrona mózgu i moc antyoksydantów
Ogórki zawierają związek zwany fisetyną. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, odgrywa on kluczową rolę w poprawie pracy mózgu. Pozytywnie wpływa na pamięć, a także chroni komórki nerwowe przed procesami starzenia się.
W ogórkach znajdują się też inne antyoksydanty, np. kwercetyna zapobiegająca uwalnianiu się histaminy. Te warzywa są więc naturalnymi środkami przeciwalergicznymi.
Dodatkowo ogórki zawierają kemferol – związek, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz również: Sprawdź, jak wysokie ciśnienie atmosferyczne wpływa na twoje ciało
Niwelowanie stanów zapalnych i profilaktyka raka
Ogórki doskonale wpływają na stany zapalne w naszym organizmie. Zawarty w nich ekstrakt hamuje większość reakcji zapalnych. Te zielone warzywa to także źródło polifenoli zwanymi lignanami. Obniżają one ryzyko występowania raka piersi, macicy, jajników i prostaty.
Jeden ogórek dziennie przyniesie wiele korzyści dla zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że dieta to jeden z głównych czynników wpływających na komórki nowotworowe.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz również: Zmarszczki, bruzdy, krosty. Wszystko przez jeden składnik diety
Pomoc w trawieniu
Ogórki składają się głównie z wody i błonnika. Są to najważniejsze związki niezbędne do prawidłowej pracy układu trawiennego. Warzywa jedzone regularnie pozytywnie wpłyną na pH żołądka, co pomoże w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego.
Pełna substancji odżywczych jest również sama skórka ogórka. Zawiera ona nierozpuszczalne włókno, które sprawia, że na dłużej czujemy się syci.
Masz nieświeży oddech? Pozbędziesz się problemu, kładąc na chwilę kawałek plasterka ogórka na podniebieniu. Według medycyny ajurwedyjskiej, spożywanie tych warzyw pozwoli na uwolnienie nadmiaru ciepła w żołądku. To właśnie on uważany jest za główną przyczynę nieświeżego oddechu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Na stres i odchudzanie
Ogórki to źródło witamin B1, B5 i B7, które łagodzą niepokój i zmniejszają szkodliwe skutki stresu. Są też niskokaloryczne, więc idealnie nadają się na przekąskę pomiędzy posiłkami. Zawarty w nich błonnik sprawia, że ogórki świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się.
Dodatkowo ogórki to bogactwo potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Ten składnik mineralny jest elektrolitem kontrolującym pracę serca.