4 z 6Nawracające stany zapalne
Stan zapalny jest naturalną odpowiedzią układu immunologicznego naszego organizmu. Chroni przed przeziębieniami i różnego rodzaju urazami. Problemy rozpoczynają się jednak, gdy pojawia się on przewlekle. Efektem może być: przyrost masy ciała, bóle stawów, senność, problemy ze skórą. Ale co mają wspólnego stany zapalne ze spożywaniem tłuszczów?
Zamiast nich, wybieramy węglowodany. Ich większe niż zwykle ilości podwyższają natomiast poziom glukozy we krwi. To z kolei prowadzi do pojawiania się przewlekłych stanów zapalnych.
Brak tłuszczów w diecie uniemożliwia również rozpuszczanie się niektórych witamin. Badania opublikowane w "Journal of Inflammation Research" wykazały, że niedobór witaminy D przyczynia się do zwiększenia poziomów markerów prozapalnych.
Sprawdź również: 8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo