Coraz częściej wybieramy indyka. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowy
1 z 8Mięso indycze
Z danych udostępnionych w związku z kampanią "Podaj Indyka" finansowaną ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego wynika, że indycze mięso coraz częściej trafia na polskie talerze. Mięso to jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się je przede wszystkim w Święto Dziękczynienia, które w tym roku przypada na 26 listopada.
W Polsce najprawdopodobniej pierwsze indyki pojawiły się ok. 1560 roku. W tamtych czasach był to niezwykle rzadki ptak, a mięso indycze – cenne. Teraz jest bardzo popularne.
Pojawia się na naszych stołach zaraz po kurczaku i wieprzowinie. Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 30 kg mięsa drobiowego, w tym indyka.
Dietetycy przekonują, że to jedno znajzdrowszych mięs, ale pod jednym warunkiem.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Ich czerwoną odmianę kupisz w dyskoncie za 10 zł. Jakie właściwości mają czerwone banany?