Cukinia i bakłażan w marynacie
To, co nadaje lekkości temu daniu z warzyw, to obecność cukinii i bakłażana. Szczególnie jednak ważna jest cukinia, której w dalszym ciągu polska kuchnia nie docenia tak, jakby wymagały tego jej zdrowotne właściwości.
Składniki:
- posiekany koper włoski,
- bakłażan,
- cukinia,
- 2 łyżeczki nasion kminku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
- 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
W niewielkim naczyniu, np. misce, połącz kminek, czosnek, sól, sok z limonki, ocet, paprykę, kolendrę i oliwę, tak aby powstała z tego marynata. Pokrój bakłażan i cukinię na kwadratowe kawałki i wrzuć do roztworu. Wrzuć także koper. Namoczone kawałki warzyw wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż, aby stały się miękkie, ale zarazem z chrupiącą skórką. Wlej marynatę na patelnię i chwilę potrzymaj na ogniu. Zdejmij i odstaw do wystygnięcia. Można posypać groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Cukinia, inaczej kabaczek może być podawana na surowo, pieczona czy smażona. To popularny europejski przysmak.
Komentarz:
Cukinia jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP oraz potas i wapń. Doskonale działa na układ nerwowy, kości i stawy oraz kondycję naszych oczu. Tej sałatki trzeba spróbować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 164,3 kcal |
Białko | 5,2 g |
Tłuszcze | 10,5 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 19,4 g |
Błonnik | 7,2 g |
Witamina C | 36,1 mg |
Witamina A | 236,6 µg |