Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Faszerowana cukinia - właściwości cukinii, sprawdzone przepisy na faszerowaną cukinię

Avatar placeholder
29.04.2024 14:55
Faszerowana cukinia to niskokaloryczne danie idealne na obiad lub kolację.
Faszerowana cukinia to niskokaloryczne danie idealne na obiad lub kolację. (Zdjęcie autorstwa: nociveglia / CC BY 2.0)

Faszerowana cukinia jest bardzo popularnym daniem w polskich domach. Cukinia nie bez powodu staje się coraz popularniejszym warzywem, wykorzystywanym nie tylko w diecie wegan, ale także osób, które stosują tradycyjną dietę. Dzieje się tak nie tylko ze względu na jej niezwykłe walory smakowe, ale także właściwości odżywcze.

spis treści

1. Właściwości cukini

Cukinia to odmiana dyni. Przez niektórych nazywana jest kabaczkiem lub małą dynią. Cukinia posiada wielu zwolenników nie tylko ze względu na swój smak ale także na wartości odżywcze. Cukinia idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie odchudzającej, ponieważ posiada niską wartość energetyczną - 100 gram cukinii to zaledwie 15kcal.

Cukinia zawiera bowiem wapń, potas, witaminę B1, B2, PP, C i karoteny, które mają działanie antyoksydacyjne. Jest niskokaloryczna i nie kumuluje metali ciężkich.

Cukinia zawiera także białko oraz błonnik pokarmowy oraz witaminę A i witaminę K. Ze względu na posiadanie wielu właściwości zdrowotnych cukinii warto włączyć cukinię do dwojej codziennej diety. Dobrym pomysłem będzie właśnie faszerowana cukinia.

Zobacz film: "#mniammniam Placki ziemniaczane z cukinią"

2. Pomysły na dania z cukinii

Faszerowana cukinia to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania cukinii w kuchni. Cukinia jest dość popularnym warzywem, która stanowi podstawe do wielu dań a także jest smacznym dodatkiem. Oprócz faszerowanej cukinii bardzo często przyrządza się [cukinię grillowaną](Faszerowana cukinia - właściwości cukinii, sprawdzone) z przyprawami a także wykorzystuje się cukinię do wielu sałatek.

Bardzo popularnym daniem jest także krem z cukinii oraz placki z cukinii. Póki co delektujmy się jednak prostym i pysznym daniem, jakim jest faszerowana cukinia.

3. Przepisy na faszerowaną cukinię

3.1. Faszerowana cukinia z warzywami

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 mała papryka,
  • 2 marchewki],
  • 2 małe cebule,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek lub olej.
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej

zobacz galerię

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie umyć cukinię. Następnie kroimy cukinię na dwie równe połówki. Wydrążamy z niej środek zawierający nasiona. Pozostałe warzywa, paprykę (z której wcześniej usuwamy gniazda nasienne) i marchewkę myjemy.

Marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię lejemy odrobinę oliwy z oliwek.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę oraz startą marchewkę. Do smażących się warzyw dodajemy posiekaną na drobno natkę pietruszki. Warzywa możemy doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami.

Uprzednio wydrążoną cukinię lekko solimy. Wkładamy do niej przygotowany na patelni farsz. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy tłuszczem (np. oliwą z oliwek).

Aby faszerowana cukinia się nie przypaliła, musimy położyć na blaszce aluminiową folię kuchenną. Na folię kładziemy cukinię wypełnioną warzywami. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cukinię faszerujemy i pieczemy przez około 40 minut.

3.2. Faszerowana cukinia z ryżem i serem feta

Składniki:

  • 3/4 szklanki brązowego ryżu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 8 listków świeżej mięty, drobno posiekanej,
  • 8 listków świeżej bazylii, drobno posiekanej,
  • 1/4 szklanki rozdrobnionego sera feta,
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek,
  • 2 szklanki sosu pomidorowego,
  • listki bazylii do dekoracji.

Przygotowanie:

Do większego garnka wsyp ryż, posól i wlej wodę. Gotuj, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą noża i łyżki wyjmij większość miąższu cukinii i odłóż do miseczki.

Posól i zostaw na parę minut, aby wydzielił się sok. Odsącz go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie wrzuć czosnek, cukinię i chili i smaż na średnim ogniu. Miąższ powinien być miękki po 5 minutach.

Zdejmij z ognia i dodaj ryż, miętę, bazylię, fetę i oliwki. Mieszankę rozłóż równomiernie w wydrążonych cukiniach. Polej wszystko doprawionym sosem pomidorowym. Rozgrzej piekarnik i wsadź faszerowane warzywa na 20 minut. Po wyjęciu skrop oliwą i udekoruj miętą.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie197,26 kcal
Białka7,34 g
Węglowodany32,87 g
Tłuszcze7,4 g
Błonnik5,12 g

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze