Faszerowana cukinia - właściwości cukinii, sprawdzone przepisy na faszerowaną cukinię
Faszerowana cukinia jest bardzo popularnym daniem w polskich domach. Cukinia nie bez powodu staje się coraz popularniejszym warzywem, wykorzystywanym nie tylko w diecie wegan, ale także osób, które stosują tradycyjną dietę. Dzieje się tak nie tylko ze względu na jej niezwykłe walory smakowe, ale także właściwości odżywcze.
1. Właściwości cukini
Cukinia to odmiana dyni. Przez niektórych nazywana jest kabaczkiem lub małą dynią. Cukinia posiada wielu zwolenników nie tylko ze względu na swój smak ale także na wartości odżywcze. Cukinia idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie odchudzającej, ponieważ posiada niską wartość energetyczną - 100 gram cukinii to zaledwie 15kcal.
Cukinia zawiera bowiem wapń, potas, witaminę B1, B2, PP, C i karoteny, które mają działanie antyoksydacyjne. Jest niskokaloryczna i nie kumuluje metali ciężkich.
Cukinia zawiera także białko oraz błonnik pokarmowy oraz witaminę A i witaminę K. Ze względu na posiadanie wielu właściwości zdrowotnych cukinii warto włączyć cukinię do dwojej codziennej diety. Dobrym pomysłem będzie właśnie faszerowana cukinia.
2. Pomysły na dania z cukinii
Faszerowana cukinia to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania cukinii w kuchni. Cukinia jest dość popularnym warzywem, która stanowi podstawe do wielu dań a także jest smacznym dodatkiem. Oprócz faszerowanej cukinii bardzo często przyrządza się [cukinię grillowaną](Faszerowana cukinia - właściwości cukinii, sprawdzone) z przyprawami a także wykorzystuje się cukinię do wielu sałatek.
Bardzo popularnym daniem jest także krem z cukinii oraz placki z cukinii. Póki co delektujmy się jednak prostym i pysznym daniem, jakim jest faszerowana cukinia.
3. Przepisy na faszerowaną cukinię
3.1. Faszerowana cukinia z warzywami
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 1 mała papryka,
- 2 marchewki],
- 2 małe cebule,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz,
- oliwa z oliwek lub olej.
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do gotowania należy dokładnie umyć cukinię. Następnie kroimy cukinię na dwie równe połówki. Wydrążamy z niej środek zawierający nasiona. Pozostałe warzywa, paprykę (z której wcześniej usuwamy gniazda nasienne) i marchewkę myjemy.
Marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię lejemy odrobinę oliwy z oliwek.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę oraz startą marchewkę. Do smażących się warzyw dodajemy posiekaną na drobno natkę pietruszki. Warzywa możemy doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami.
Uprzednio wydrążoną cukinię lekko solimy. Wkładamy do niej przygotowany na patelni farsz. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy tłuszczem (np. oliwą z oliwek).
Aby faszerowana cukinia się nie przypaliła, musimy położyć na blaszce aluminiową folię kuchenną. Na folię kładziemy cukinię wypełnioną warzywami. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Cukinię faszerujemy i pieczemy przez około 40 minut.
3.2. Faszerowana cukinia z ryżem i serem feta
Składniki:
- 3/4 szklanki brązowego ryżu,
- 1/2 szklanki wody,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2 średnie cukinie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 8 listków świeżej mięty, drobno posiekanej,
- 8 listków świeżej bazylii, drobno posiekanej,
- 1/4 szklanki rozdrobnionego sera feta,
- 1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek,
- 2 szklanki sosu pomidorowego,
- listki bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
Do większego garnka wsyp ryż, posól i wlej wodę. Gotuj, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą noża i łyżki wyjmij większość miąższu cukinii i odłóż do miseczki.
Posól i zostaw na parę minut, aby wydzielił się sok. Odsącz go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie wrzuć czosnek, cukinię i chili i smaż na średnim ogniu. Miąższ powinien być miękki po 5 minutach.
Zdejmij z ognia i dodaj ryż, miętę, bazylię, fetę i oliwki. Mieszankę rozłóż równomiernie w wydrążonych cukiniach. Polej wszystko doprawionym sosem pomidorowym. Rozgrzej piekarnik i wsadź faszerowane warzywa na 20 minut. Po wyjęciu skrop oliwą i udekoruj miętą.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 197,26 kcal |
Białka | 7,34 g |
Węglowodany | 32,87 g |
Tłuszcze | 7,4 g |
Błonnik | 5,12 g |