Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Cykoria z młodymi ziemniakami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 14.03.2017 16:25
Cykoria z młodymi ziemniakami
Cykoria z młodymi ziemniakami

Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom stanowią ważny składnik zdrowego menu. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C, białka roślinnego, potasu i żelaza. W połączeniu z cykorią, obfitującą w witaminę A i kwas foliowy tworzą posiłek wartościowy szczególnie dla kobiet ciężarnych.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (młodych),

  • ½ filiżanki posiekanej cebuli,

  • 2 duże ząbki zmiażdżonego czosnku,

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • 0,5 kg cykorii,

  • 1 filiżanka bulionu z kurczaka,
  • pieprz do smaku.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Gotować nieobrane ziemniaki przez ok. 20 min., następnie odlać i przykryć. W szerokim naczyniu obsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się przezroczyste. Poszarpać liście cykorii na kawałki, ok. 5 cm średnicy. Włożyć cykorię do cebuli i polać olejem z czosnkiem i cebulą. Pokroić ziemniaki w kawałki, dodać do rondla. Podlać bulionem z kurczaka, zagotować i przyprawić pieprzem. Sosu jest tak dużo, że można w nim maczać kawałki żytniego chleba. Podawać do gotowanego kurczaka lub ryby.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie293,7 kcal
Białko21,5 g
Tłuszcz5,5 g
Cholesterol0 mg
Węglowodany47,5 g
Błonnik4,7 g
Witamina C52,5 mg
Witamina A266,8 µg

Komentarz

Już w starożytnym Egipcie wywary z liści cykorii stosowano w leczeniu braku apetytu, niestrawności czy bólach nerek. Danie to zawiera również beta karoten, poprawiający koloryt i wygląd skóry.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze