Cykoria z młodymi ziemniakami
Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom stanowią ważny składnik zdrowego menu. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C, białka roślinnego, potasu i żelaza. W połączeniu z cykorią, obfitującą w witaminę A i kwas foliowy tworzą posiłek wartościowy szczególnie dla kobiet ciężarnych.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (młodych),
- ½ filiżanki posiekanej cebuli,
- 2 duże ząbki zmiażdżonego czosnku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 0,5 kg cykorii,
- 1 filiżanka bulionu z kurczaka,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Gotować nieobrane ziemniaki przez ok. 20 min., następnie odlać i przykryć. W szerokim naczyniu obsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się przezroczyste. Poszarpać liście cykorii na kawałki, ok. 5 cm średnicy. Włożyć cykorię do cebuli i polać olejem z czosnkiem i cebulą. Pokroić ziemniaki w kawałki, dodać do rondla. Podlać bulionem z kurczaka, zagotować i przyprawić pieprzem. Sosu jest tak dużo, że można w nim maczać kawałki żytniego chleba. Podawać do gotowanego kurczaka lub ryby.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 293,7 kcal |
Białko | 21,5 g |
Tłuszcz | 5,5 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 47,5 g |
Błonnik | 4,7 g |
Witamina C | 52,5 mg |
Witamina A | 266,8 µg |
Komentarz
Już w starożytnym Egipcie wywary z liści cykorii stosowano w leczeniu braku apetytu, niestrawności czy bólach nerek. Danie to zawiera również beta karoten, poprawiający koloryt i wygląd skóry.