Cytryniec chiński - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania, jak spożywać, nalewka
Cytryniec chiński, zwany również Schisandra chinensis, to pnącze, które możemy spotkać na wielu przydomowych działkach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz funkcji ozdobnej, roślina ta może także pełnić funkcję owocową, prozdrowotną. W owocach cytryńca chińskiego znajdziemy wiele cennych substancji, między innymi: witaminę C, witaminę E, żelazo, krzem, cynk. Co jeszcze warto wiedzieć o Schisandra chinensis? Jak działa na organizm nalewka z cytryńca chińskiego?
1. Charakterystyka cytryńca chińskiego
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) jest pnączem wywodzącym się z rodziny cytryńcowatych. Roślina ta porasta przede wszystkim żyzne, wilgotne i przepuszczalne gleby. Naturalnymi terenami występowania cytryńca chińskiego są: Rosja, Półwysep Koreański, północno-wschodnia część Chin. Jej owoce posiadają owalny kształt i są koloru czerwonego. Gdy się je wysuszy, zmieniają odcień na bladoczerwony. Liście rośliny posiadają kształt eliptyczny lub odwrotnie jajowaty. Mają około dziesięć centymetrów długości i pięć centymetrów szerokości. Ich brzeg jest drobnoząbkowany, zaś nasada klinowata. Posiadają one niezwykle przyjemny zapach, który jest orzeźwiający i nieco cytrynowy. Cytryniec chiński może pełnić funkcję rośliny ozdobnej, owocowej i jadalnej.
2. Wartości odżywcze zawarte w cytryńcu chińskim
Cytryniec chiński stanowi cenne źródło wartości odżywczych, a także substancji biologicznie czynnych. Składniki te występują zarówno w owocach, pędach, liściach, jak i korze rośliny. W owocach znajduje się mnóstwo witaminy C, czyli związku, który usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego, wspomaga produkcję kolagenu oraz przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry. Innymi ważnymi składnikami zawartym w Schisandra chinensis są witaminy z grupy B, witamina E, karoteny. Cytryniec chiński obfituje również w wiele cennych składników mineralnych, takich jak: mangan, nikiel, tytan, żelazo, krzem, cynk, wapń oraz fosfor. W jego składzie znajdziemy również kwasy: cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, winowy, olejki eteryczne, antocyjany, węglowodany.
3. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje cytryniec chiński?
Cytryniec chiński jest rośliną wykorzystywaną w medycynie chińskiej od ponad czterech tysięcy lat. Nie bez powodu. Zawarte w nim składniki z powodzeniem wykorzystuje się w leczeniu schorzeń układu nerwowego czy pokarmowego. Mikroelementy i makroelementy, których pełno w cytryńcu pomagają zwalczać stany obniżonego nastroju. Wpływają także pozytywnie na organizm w stanach wzmożonej aktywności fizycznej oraz psychicznej. Owoce cytryńca są prawdziwym bogactwem przeciwutleniaczy, które zwalczają i neutralizują wolne rodniki. Reaktywne formy tlenu doprowadzają do powstawania tzw. stresu oksydacyjnego. Przeciwutleniacze są skuteczną bronią w walce z tymi cząsteczkami.
Cytryniec chiński może pełnić funkcję naturalnego afrodyzjaku. Substancje zawarte w owocach tej ro śliny wzmagają popęd seksualny, działając bezpośrednio lub pośrednio na przewodnictwo dopaminergiczne.
4. Kto nie powinien stosować cytryńca chińskiego?
Choć cytryniec chiński posiada mnóstwo pozytywnych właściwości, nie każdy powinien po niego sięgać. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest ciąża. Wśród innych przeciwwskazań warto wyróżnić również zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz zaburzenia snu - przede wszystkim bezsenność.
5. Jak spożywać Schisandra chinensis?
Owoce cytryńca możemy spożywać na surowo lub wykorzystać je do różnorodnych przetworów np. dżemów, konfitur, soków, napojów. Z suszonych owoców można także zagotować herbatę. Owoce Schisandra chinensis stanowią również doskonały składnik nalewki.
6. Nalewka z cytryńca chińskiego
Nalewka z cytryńca chińskiego charakteryzuje się nie tylko bardzo wyjątkowym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Alkoholowy napój wspomaga organizm w stanach wyczerpania psychicznego oraz fizycznego. Działa uspokajająco, przyspiesza gojenie się ran. Szczególnie zalecana jest osobom, które borykają się z anemią, chorobami nerek, schorzeniami płuc, astmą, zapaleniem oskrzeli.
Do przygotowania nalewki potrzebujesz:
- dwóch szklanek świeżych owoców Schisandra chinensis,
- pół litra spirytusu,
- pół litra wódki,
- pół litra miodu.
Owoce cytryńca chińskiego dokładnie umyj pod bieżącą wodą, odsącz za pomocą czystego, bawełnianego ręcznika, przesyp do dużego słoika na nalewki, a następnie zalej alkoholem. Odstaw całość do ciepłego, ale suchego miejsca. Po upłynięciu czternastu dni, zlej alkohol, wyciśnij dokładnie owoce. Sok połącz z płynnym miodem. Połącz raz jeszcze z alkoholem. Po tygodniu dokładnie przefiltruj nalewkę, a następnie przelej ją do mniejszych szklanych butelek. Czas dojrzewania nalewki to około sześć miesięcy.