Czarna fasola – właściwości zdrowotne

Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów.

Jak na tak skromną roślinę strączkową, ma zaskakująco wiele składników odżywczych.

Jest bogata w błonnik i białko roślinne oraz witaminy i minerały, takie jak witamina A, wapń, żelazo i mangan.

Czarna fasola zawiera również wiele flawonoidów, które wykazują zdolności antyoksydacyjne, w tym szczególnie dużo antocyjanów.

Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i podwyższają ten dobry.

Czarna fasola to także doskonałe źródło kwasu foliowego.

Ma również niezwykle wysoki poziom rzadko występującego w pożywieniu związku: molibdenu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Mikstura, która oczyszcza jelita ze złogów, a przy okazji odchudza

Wartości odżywcze czarnej fasoli Wartości odżywcze czarnej fasoli
Źródło zdjęć: © Shutterstock, Wartości odżywcze czarnej fasoli

/ 4Zdrowy układ krążenia

Czarna fasola posiada wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi.

Błonnik rozpuszczalny wiąże wodę i zamienia się w żel w trakcie trawienia, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny zwiększa masę żywności i pomaga jej szybciej przejść przez układ pokarmowy.

Obniżenie stężenia cholesterolu we krwi może wpływać na umocnienie się ścian tętnic.

To z kolei zapobiega atakom serca i udarom mózgu.

/ 4Zapobieganie nowotworom

Czarna fasola zapobiega nowotworom
Czarna fasola zapobiega nowotworom © Shutterstock, Czarna fasola zapobiega nowotworom

Czarna fasola ogranicza ryzyko niektórych rodzajów nowotworów dzięki występującym w niej flawonoidom.

Substancje te są zasadniczo odpowiedzialne za produkcję pigmentu i nadają roślinom ciemny kolor.

Im ciemniejszy rodzaj fasoli, tym więcej w niej flawonoidów.

Łuska fasoli czarnej zawiera osiem rodzajów tej substancji, a trzy z nich to antocyjany. Działają one przeciwutleniająco, zwalczając wolne rodniki. Chronią też organizm przed starzeniem się i degeneracją.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Stężenie glukozy we krwi

Nierównomierne tempo procesu trawienia może wpływać na nagłe skoki stężenia glukozy we krwi. Czarna fasola to świetne rozwiązanie również tego problemu.

Jak wspomniano, błonnik i białko roślinne w czarnej fasoli regulują trawienie, dzięki czemu proces uwalniania cukrów do krwi przebiega wolniej.

Żywienie niezbilansowane, które prowadzi do zaburzeń glikemii, jest szczególnie niebezpieczne dla pacjentów z cukrzycą.

Zobacz także: Popularny kosmetyk do brwi. Młoda dziewczyna prawie straciła przez niego wzrok

/ 4System nerwowy i rozwój płodu

Czarna fasola wpływa korzystnie na układ nerwowy
Czarna fasola wpływa korzystnie na układ nerwowy © Shutterstock, Czarna fasola wpływa korzystnie na układ nerwowy

Czarna fasola wpływa korzystnie na układ nerwowy, ponieważ dostarcza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów i molibdenu.

Molibden jest jednym z najrzadziej występujących na świecie pierwiastków.

Choć spotkamy go w organizmie człowieka w śladowych ilościach, pełni bardzo ważną rolę, m.in. umożliwia produkcję enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów i tłuszczów, czyli bierze udział w procesie dostarczania komórkom energii.

Jest niezbędny do prawidłowego przyswojenia żelaza, a tym samym chroni nas przed anemią.

Dba o zęby i kości, poprawia odporność, uczestniczy też w oczyszczaniu organizmu z toksyn, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodego organizmu i ma pozytywny wpływ na męską płodność.

Czarna fasola jest ponadto bogatym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9), który odgrywa ważną rolę w regulowaniu poziomu aminokwasów, niezbędnego do pracy układu nerwowego.

Niedobór kwasu może prowadzić do wzrostu poziomu homocysteiny, co może grozić zwiększeniem ryzyka choroby Alzheimera i Parkinsona.

Co więcej, kwas foliowy jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju zarodka, zwłaszcza rdzenia kręgowego i mózgu.

Dlatego też kobiety w ciąży lub planujące poczęcie, powinny przyjmować suplement kwasu foliowego oraz wzbogacić swoją codzienną dietę w produkty bogate w ten składnik.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka