- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Czarna fasola – właściwości zdrowotne
Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów.
Jak na tak skromną roślinę strączkową, ma zaskakująco wiele składników odżywczych.
Jest bogata w błonnik i białko roślinne oraz witaminy i minerały, takie jak witamina A, wapń, żelazo i mangan.
Czarna fasola zawiera również wiele flawonoidów, które wykazują zdolności antyoksydacyjne, w tym szczególnie dużo antocyjanów.
Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i podwyższają ten dobry.
Czarna fasola to także doskonałe źródło kwasu foliowego.
Ma również niezwykle wysoki poziom rzadko występującego w pożywieniu związku: molibdenu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Mikstura, która oczyszcza jelita ze złogów, a przy okazji odchudza
Zdrowy układ krążenia
Czarna fasola posiada wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi.
Błonnik rozpuszczalny wiąże wodę i zamienia się w żel w trakcie trawienia, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny zwiększa masę żywności i pomaga jej szybciej przejść przez układ pokarmowy.
Obniżenie stężenia cholesterolu we krwi może wpływać na umocnienie się ścian tętnic.
Zapobieganie nowotworom
Czarna fasola ogranicza ryzyko niektórych rodzajów nowotworów dzięki występującym w niej flawonoidom.
Substancje te są zasadniczo odpowiedzialne za produkcję pigmentu i nadają roślinom ciemny kolor.
Im ciemniejszy rodzaj fasoli, tym więcej w niej flawonoidów.
Łuska fasoli czarnej zawiera osiem rodzajów tej substancji, a trzy z nich to antocyjany. Działają one przeciwutleniająco, zwalczając wolne rodniki. Chronią też organizm przed starzeniem się i degeneracją.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Stężenie glukozy we krwi
Nierównomierne tempo procesu trawienia może wpływać na nagłe skoki stężenia glukozy we krwi. Czarna fasola to świetne rozwiązanie również tego problemu.
Jak wspomniano, błonnik i białko roślinne w czarnej fasoli regulują trawienie, dzięki czemu proces uwalniania cukrów do krwi przebiega wolniej.
Żywienie niezbilansowane, które prowadzi do zaburzeń glikemii, jest szczególnie niebezpieczne dla pacjentów z cukrzycą.
Zobacz także: Popularny kosmetyk do brwi. Młoda dziewczyna prawie straciła przez niego wzrok
System nerwowy i rozwój płodu
Czarna fasola wpływa korzystnie na układ nerwowy, ponieważ dostarcza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów i molibdenu.
Molibden jest jednym z najrzadziej występujących na świecie pierwiastków.
Choć spotkamy go w organizmie człowieka w śladowych ilościach, pełni bardzo ważną rolę, m.in. umożliwia produkcję enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów i tłuszczów, czyli bierze udział w procesie dostarczania komórkom energii.
Dba o zęby i kości, poprawia odporność, uczestniczy też w oczyszczaniu organizmu z toksyn, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodego organizmu i ma pozytywny wpływ na męską płodność.
Czarna fasola jest ponadto bogatym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9), który odgrywa ważną rolę w regulowaniu poziomu aminokwasów, niezbędnego do pracy układu nerwowego.
Niedobór kwasu może prowadzić do wzrostu poziomu homocysteiny, co może grozić zwiększeniem ryzyka choroby Alzheimera i Parkinsona.
Co więcej, kwas foliowy jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju zarodka, zwłaszcza rdzenia kręgowego i mózgu.
Dlatego też kobiety w ciąży lub planujące poczęcie, powinny przyjmować suplement kwasu foliowego oraz wzbogacić swoją codzienną dietę w produkty bogate w ten składnik.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.