Trwa ładowanie...

Czarny czosnek - jak wygląda i smakuje, na co pomaga?

Avatar placeholder
29.09.2021 15:48
Czarny czosnek ma szereg prozdrowotnych właściwości.
Czarny czosnek ma szereg prozdrowotnych właściwości. (adobestock)

Czarny czosnek powstaje w wyniku poddania świeżego, białego czosnku długotrwałemu procesowi starzenia. Jest szczególnie popularny w krajach azjatyckich, gdzie ceni się go jako przyprawę, lek i suplement diety. Wyróżnia go to, że ma niezwykłe walory zdrowotne, a jego spożywaniu towarzyszą wyłącznie niepowtarzalne doznania bez przykrego zapachu. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest czarny czosnek?

Czarny czosnek (black garlic) nie jest żadną nowinką kulinarną. Znano go już w starożytności. Za jego ojczyznę uznaje się kraje północno - wschodniej Azji, gdzie wierzono, że to lek także na nieśmiertelność.

Jako produkt spożywczy czarny czosnek nie występuje w naturze, choć jest w pełni naturalny. Powstaje ze świeżego czosnku przechowywanego przez długi czas w wysokiej temperaturze. Trzyma się go przez 60 dni w specjalnej komorze w temperaturze około 60-80°C i wysokiej wilgotności.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Wówczas zachodzi reakcja Maillarda, to jest brązowienia wynikającego z reorganizacji cukrów i aminokwasów pod wpływem ciepła. Jest to proces podobny do karmelizacji.

2. Jak smakuje czarny czosnek?

Podczas leżakowania w specyficznych warunkach czosnek zyskuje nowy kolor, traci swój charakterystyczny zapach i ostry smak. Potęgują się jego walory smakowe.

Czarny czosnek smakuje zdecydowanie inaczej niż bardziej od niego popularny czosnek biały. Swoim zapachem przypomina wędzoną śliwkę, a i podobnie smakuje.

Jest bardzo miękki. Można się w nim doszukać także nuty suszonych moreli, sosu sojowego, octu balsamicznego, anyżu, espresso, wanilii czy grzybów. To dlatego opisuje się go jako piąty smak, czyli umami (nieuchwytny, trudny do opisania: nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki).

3. Właściwości zdrowotne czarnego czosnku

Czosnek, zmieniając swą barwę, zyskuje nie tylko na walorach smakowych, ale i prozdrowotnych. Ma to związek z tym, że zawarte w nim substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajane.

Za główny aktywny składnik czarnego czosnku uważana jest S-allilocysteina, a jego główne właściwości prozdrowotne wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Im dłuższy czas starzenia czosnku, tym poziom S-allilocysteiny (SAC) jest większy.

Czarny czosnek jest naturalnym antybiotykiem i zalicza się go do żywności superfood oraz żywności funkcjonalnej. Zawiera 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych. Jest również źródłem magnezu, wapnia i cynku.

Można w nim znaleźć także znane z właściwości antynowotworowych antyoksydanty. To dlatego działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwalergicznie, przeciwcukrzycowo, hipocholesterolemiczne, hipolipidemiczne i przeciwnowotworowo.

Wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i układ krążenia, a także układ odpornościowy. Właściwości prozdrowotne i działanie lecznicze czarnego czosnku jest kilka razy większe niż czosnku zwykłego, który przecież uważa się za bardzo zdrowy. Ma to związek z tym, że:

  • obniża poziom cukru,
  • obniża ciśnienie krwi, wspomaga krążenia i proces krzepnięcia krwi, zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu,
  • obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
  • wspomaga detoksykację,
  • wspiera leczenie infekcji i zakażeń,
  • ma pozytywny wpływ na odporność,
  • przeciwdziała procesom starzenia,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • pomaga łagodzić ból stawów,
  • pobudza, dodaje energii,
  • działa korzystnie na układ nerwowy,
  • może także pozytywnie wpływać na płodność,
  • wzmacnia odporność komórek na powstawanie nowotworów, hamuje rozwój raka żołądka i okrężnicy, a także raka płuc i piersi,
  • ma działanie antyoksydacyjne.

4. Przepis na czarny czosnek

Jak zrobić czarny czosnek w domu? Jest to możliwe, aczkolwiek proces jest długotrwały. Biały czosnek trzeba przechowywać w temperaturze od 40 stopni i wilgotności około 60 procent przez 6 tygodni.

Nie stosuje się żadnych substancji chemicznych. Ponieważ jest to nie tylko czasochłonne, ale i kosztowne, czarny czosnek lepiej kupić. Jego cena wynosi około 15 złotych za główkę.

5. Do czego czarny czosnek?

Dzięki swojemu smakowi czarny czosnek nadaje potrawom ciekawy, niepowtarzalny smak. Jak można go wykorzystać? Podkreśla smak zup, sosów, dipów, sałatek, dań jednogarnkowych, makaronów, zapiekanek, ryb oraz mięs.

Dobrze komponuje się z kolendrą i sezamem, dlatego świetnie pasuje do humusu. Można go wykorzystać do smarowania pieczywa czy tostów. Pyszna jest również tapenada z czarnym czosnkiem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze