Czarny skarb. Hamuje wzrost komórek nowotworowych, chroni serce

W postaci świeżej – naturalny antybiotyk, prawdziwa broń na jesienne wirusy i bakterie, granulowany – aromatyczna przyprawa, a fermentowany? Mało kto w Polsce miał już do czynienia z taką postacią czosnku, a szkoda. To prawdziwy mocarz, który może zawierać nawet trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w postaci świeżej.

Warto się przełamać. Choć wygląda jakby zgnił, jest kopalnią antyoksydantówWarto się przełamać. Choć wygląda jakby zgnił, jest kopalnią antyoksydantów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Czarny czosnek. Tajna broń na raka

Prawie 5 tysięcy lat temu smak czarnego czosnku poznali Koreańczycy, ale ten wyjątkowy przysmak nie był dostępny dla każdego. Jego walorami mogła się cieszyć tylko arystokracja.

A jak powstaje ten osobliwy produkt? Nie zawiera żadnych dodatków ani barwników. Młody, biały czosnek poddawany jest fermentacji w specyficznych warunkach, tj. w temperaturze wysokości 60-90 stopni Celsjusza i wilgotności powietrza sięgającej 80-90 proc. Efekt? Delikatniejszy, lekko słodki smak oraz kremowa konsystencja.

Kluczowe jednak są jego zalety prozdrowotne. Obróbka termiczna i proces fermentacji sprawiają, że w czarnym czosnku jest mniejsze stężenie allicyny, której czosnek zawdzięcza określenie naturalnego antybiotyku. Wyższa jest natomiast zawartość składników odżywczych czy przeciwutleniaczy takich jak: S-allilocysteina, tetrahydro-β-karboliny i biologicznie czynne alkaloidy. Powstają one w trakcie fermentacji wskutek rozkładania allicyny. Szacuje się, że stężenie przeciwutleniaczy w czarnym czosnku może być dwu-, a nawet trzykrotnie wyższe niż w czosnku świeżym.

Mikstura z czosnku zdziała cuda. Przygotujesz ją w kilka minut

Swój niecodzienny wygląd i smak zawdzięcza procesowi fermentacji
Swój niecodzienny wygląd i smak zawdzięcza procesowi fermentacji © Pixabay

Jedno z badań na modelach zwierzęcych dowiodło, że czarny czosnek hamuje rozrost komórek nowotworowych w przypadku guza Morrisa. To nowotwór neuroendokrynny o charakterze złośliwym, dający przerzuty do wątroby. Podobne działanie wykazuje w stosunku do nowotworów skóry. Najnowsze badanie z czerwca 2023 r., opublikowane na łamach "PLoS One" wskazuje z kolei, że wyciąg roślinny może zabijać komórki raka piersi.

"Wyniki te sugerują, że ekstrakt z czarnego czosnku ma wielką wartość terapeutyczną i perspektywy w leczeniu raka piersi z dodatnim receptorem estrogenowym" – zwracają uwagę badacze.

Czarny czosnek dla sercowców i diabetyków

Badań nad czarnym czosnkiem i jego korzystnym wpływem na zdrowie jest wcale niemało. Jedno z nich sugeruje, że przysmak może regulować stężenie glukozy we krwi, w ten sposób zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Może również wpływać na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi i podnosić poziom frakcji HDL, nazywanej "dobrym" cholesterolem. W rezultacie zmniejsza zatem ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i ich powikłań, w tym zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.

Jak stosować czarny czosnek? Właściwie tak samo jak świeży. Warto każdego dnia spożywać co najmniej pół ząbka, włączając go do dań na bazie mięs, warzyw, sałatek i zapiekanek. Ostrożność powinna zachować tylko jedna grupa osób.

- Jeśli bierzesz leki rozrzedzające krew, to czosnek ma również tendencję do rozrzedzania krwi. Ale jeżeli nie jesteś na niego uczulony i nie masz zaburzeń krzepnięcia krwi, to nie musisz się obawiać – wyjaśnia cytowana przez Health Cleveland Clinic dietetyczka Beth Czerwony.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka