Czekolada gorzka – rodzaje, zdrowie, ile jeść
Zwykliśmy jeść gorzką czekoladę dla przyjemności, gdy mamy gorszy humor. I faktycznie działa ona w taki sposób. Niewiele osób jednak wie, że ma ona o wiele szersze zastosowanie. Jakie?
1. Czekolada gorzka – rodzaje
Abyśmy mogli cieszyć się wszystkimi dobroczynnymi właściwościami gorzkiej czekolady, musimy wiedzieć, jak wybrać tę najlepszą. Przede wszystkim warto się jej przyjrzeć. Dobra czekolada gorzka jest błyszcząca i jedwabista, a także wydziela bardzo delikatny zapach. Jeśli zatem poczujemy aromat kawy, wówczas możemy mieć podejrzenia, iż nie jest to odpowiedni produkt. Kolejna sprawa, to konsystencja gorzkiej czekolady – przy jej łamaniu winniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask. Miejsce, w którym czekolada się złamała powinno pozostać gładkie. Dobry produkt nie powinien się kruszyć ani wyginać. Może to oznaczać, że jest już po terminie przydatności lub ma zły skład. Ostatnia zasada dobrej czekolady gorzkiej, to jej smak. Powinna się rozpływać w ustach i stwarzać cierpki smak, a po czasie powinna się pojawić nutka słodkości.
2. Czekolada gorzka – zdrowie
Gorzka czekolada jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Warto ją spożywać, by poprawić procesy myślowe, a także pamięć, wzmocnić koncentrację i czas reakcji. Z tego względu dzieci nie powinny spożywać jej zbyt dużo, bowiem mogą czuć się nazbyt pobudzone. Gorzka czekolada dodaje energii, ponieważ w jej składzie obecne są: magnez, potas i żelazo. Za to cukru w niej nie uświadczymy, co potęguje jej wartość. Kolejnym dobroczynnym działaniem tego produktu jest zapobieganie poważnym chorobom. Spożywając gorzką czekoladę zmniejszamy ryzyko zapadnięcia na miażdżycę, nowotwory, a także powstawania zakrzepów. Za to wszystko za sprawą obecności flawonoidów.
Gorzką czekoladę warto spożywać w okresie ryzyka zarażenia się infekcjami, ale również zapatrzeć się w nią, jeśli planujemy intensywny wysiłek fizyczny. Świetnie działa na napięcie mięśni i naczyń krwionośnych, zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko udaru. Ma to również związek z tym, że gorzka czekolada działa wzmacniająco na serce. A to za sprawą polifenoli, które obniżają ciśnienie krwi. Spożywając zatem gorzką czekoladę nie powinniśmy zapaść na zawał serca. Gorzką czekoladę powinni regularnie jeść ci, którzy mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem nerek. Substancje zawarte w produkcie przyczyniają się do ich filtrowanie poprzez pobudzanie do pracy. Czekoladę gorzką można nazwać środkiem moczopędnym, który pomaga w złagodzeniu infekcji dróg moczowych. Wreszcie ostatnim dobroczynnym działaniem jej na organizm jest hamowanie kaszlu. Warto po nią sięgać, gdy dopadnie nas przeziębienie.
3. Czekolada gorzka – ile jeść?
Choć gorzka czekolada ma tak dużo zalet, to warto jeszcze trochę ich dodać, dzięki temu, że wybierzemy te z zawartością suszonych owoców lub z bakaliami. Świetnie sprawdzi się ona jako deser, a nawet leczniczo, gdy będzie spożyta po ciężkim posiłku. By poznać dobroczynnego działania gorzkiej czekolady wystarczy zjeść dwie kostki. Należy zwrócić uwagę na to, czy nie mamy alergii na jakieś składniki, przede wszystkim na kakao, a także na to, że od czekolady gorzkiej można się uzależnić.