Trwa ładowanie...

Czekolada i kawa chronią serce? Tak, ale mogą uszkodzić mózg

Kawa i gorzka czekolada mogą ograniczyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Kolejne analizy wskazują na walory związane z ich spożyciem. Eksperci przypominają, że prozdrowotne właściwości nie dotyczą kawy rozpuszczalnej i mlecznej czekolady.

Zobacz film: "Kawa przedłuża życie. Sprawdź, ile filiżanek powinniśmy pić dla zdrowia"

spis treści

1. Kawa, czekolada i wino chronią serce?

- Dobre i złe wiadomości - czekolada (prawdziwa - 99 proc.) chroni nasze serce i naczynia, podobnie jak kawa do 4 filiżanek dziennie (prawdziwa), alkohol do 4j/dz - różne dane dla serca i naczyń, ale zwiększa ryzyko uszkodzenia mózgu i otępienia. Żyjmy długo, ale ze sprawną głową - komentuje te doniesienia w mediach społecznościowych dr Michał Chudzik z I Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

2. Kawa zmniejsza ryzyko chorób serca

Jedna z najstarszych legend dotyczących kawy głosi, że jej właściwości odkrył etiopski pasterz o imieniu Kaldi. Zauważył, że owce po zjedzeniu "czarnych jagód" zrobiły się bardziej energiczne i nie chciały spać w nocy. Ziarna po wrzuceniu do ogniska zaczęły wydawać wyjątkowo aromatyczną woń.

Poranna kawa to rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Kolejne doniesienia dotyczące wpływu kawy na zdrowie bywają sprzeczne. Ostatnia analiza wskazuje, że "kawosze" powinni spać spokojnie.

Regularne spożywanie kawy ogranicza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
Regularne spożywanie kawy ogranicza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego (Adobe Stock)

Naukowcy przeanalizowali dane obejmujące ponad 42,6 tys. uczestników badania European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) – Germany. Na podstawie obserwacji obejmujących 9 lat stwierdzili, że częste spożywanie kawy nie zwiększało ryzyka rozwoju chorób przewlekłych.

Co więcej, ich zdaniem osoby regularnie sięgające po kawę dużo rzadziej cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego. Najkorzystniejsze działanie można uzyskać pijąc 4 filiżanki kawy dziennie, co potwierdzono na postawie kilku analiz.

Naukowcy podkreślają, że dobroczynne działanie kawy nie ma związku z kofeiną, ale z jakimś innym składnikiem, który na razie nie został dokładnie poznany.

Analiza pokazała, że osoby spożywające 4 filiżanki kawy dziennie (zarówno z kofeiną, jak i bezkofeinowej) rzadziej chorowały na cukrzycę typu 2. Inne badanie NIH wskazywało, że pijący 4-5 filiżanek kawy dziennie, rzadziej umierali z powodu chorób serca i układu oddechowego, cukrzycy. Ten korzystny wpływ nie był już widoczny w przypadku chorób nowotworowych.

3. Czekolada może korzystnie wpływać na zdrowie

Analiza wykazała również korzystny wpływ spożywania niewielkich ilości gorzkiej czekolady. Może to ograniczyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, chronić przed rozwojem nadciśnienia i insulinooporności. Eksperci podkreślają, że dotyczy to wyłącznie gorzkiej czekolady. W przeciwieństwie do niej mleczna czekolada nie tylko nie ma prozdrowotnych walorów, ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczy, sprzyja zwiększaniu masy ciała, a co za tymi idzie wielu chorobom związanym z nadwagą i otyłością.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.