Czekolada poprawia wzrok!
Następnym razem, gdy wsiądziesz do samolotu, poczęstuj pilota kawałkiem czekolady. Dlaczego? Otóż ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy umysłowe. Wszystko to możliwe jest dzięki specyficznym związkom obecnym w kakao – flawonoidom.
1. Badania nad właściwościami czekolady
W celu zbadania wpływu czekolady na organizm, naukowcy z Uniwersytetu w Reading poddali testom 30 osób w wieku 18-25 lat. Po spożyciu tabliczki czekolady każdy uczestnik przeszedł testy sprawdzające wzrok i przebieg procesów umysłowych. Badania przeprowadzono dwukrotnie: najpierw po spożyciu ciemnej, a następnie białej tabliczki czekolady.
Różnica miedzy dwoma tabliczkami dotyczyła zawartości flawonoli – naturalnych składników kakao: ciemna czekolada zawiera duże stężenie flawonoli, podczas gdy w skład białej wchodzi śladowa ilość tych związków. Flawonole – ostatnio wychwalane przez środowisko naukowe – występują nie tylko w kakao, ale także w winogronach, czarnej i zielonej herbacie, czerwonym winie oraz jabłkach.
Aby wyniki testów były wiarygodne, naukowcy nie objaśnili uczestnikom celu badań. Gdyby badani wiedzieli, że testy skupiają się na flawonolach zawartych w kakao, mogliby wypaść lepiej w teście przeprowadzonym po zjedzeniu ciemnej czekolady, gdyż myśleliby, że tego się od nich wymaga. Właśnie dlatego naukowcy przekonali uczestników, że biorą udział w badaniu dotyczącym wpływu tłuszczu na organizm.
2. Wpływ flawonoli na wzrok i mózg
W wyniku badań okazało się, że ciemna czekolada rzeczywiście poprawia widzenie i pozytywnie wpływa na części mózgu odpowiedzialne za procesy umysłowe. Naukowcy uważają, że taki rezultat jest wynikiem właściwości flawonoli zawartych w kakao. Okazuje się, że związki te zwiększają przepływ krwi w mózgu i najprawdopodobniej tak samo wpływają na siatkówkę oka.
Wcześniejsze badania sugerują, że wpływ flawonoli z kakao na przepływ krwi jest największy u osób powyżej 25 roku życia. W związku z tym naukowcy z Reading mają zamiar przeprowadzić dodatkowe badania, których uczestnikami będą osoby starsze. W czasie przyszłych testów naukowcy dodadzą do białej czekolady kofeinę i teobrominę – stymulanty zawarte w czarnej czekoladzie, aby upewnić się, że nie są one źródłem zbawiennego wpływu czarnej czekolady na wzrok oraz mózg.