Czy czerwone wino jest dobre na zęby? Wyjaśniamy (WIDEO)
O właściwościach zdrowotnych czerwonego wina napisano wiele. Istnieją dowody między innymi na to, że napój ten obniża ryzyko chorób serca i cukrzycy. Okazuje się jednak, że czerwone wino może mieć również pozytywny wpływ na zęby.
Wszystko za sprawą polifenoli, które znajdują się w czerwonym winie. Badania w sprawie ich wpływu na zęby przeprowadzili naukowcy z Madrytu i Wenecji, a ich wyniki opublikowane zostały w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
W badaniach chciano sprawdzić wpływ polifenoli na patogeny znajdujące się w jamie ustnej, takie jak Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum i Streptococcus mutans. Bakterie te znajdują się na zębach i dziąsłach i biorą udział w powstawaniu płytki nazębnej. Z drugiej strony są one pośrednią przyczyną chorób dziąseł i ubytków w zębach.
Jak wykazały badania, polifenole znajdujące się w czerwonym winie osłabiły zdolność bakterii do przywierania do zębów i dziąseł. Tym samym substancje te chronią przed próchnicą i pozytywnie wpływają na stan dziąseł.
Jednocześnie naukowcy podkreślają, że nie zachęcają do picia zbyt dużej ilości czerwonego wina, ponieważ może to zwiększyć ryzyko chorób serca. Warto pamiętać, że wpływające pozytywnie na zęby i dziąsła polifenole znajdują się również w zielonej herbacie, owocach i sokach. Skuteczniejsze w kwestii ochrony przed próchnicą okazały się również kwas kawowy i kwas p-kumarowy.
Chcecie dowiedzieć się więcej na temat pozytywnego wpływu czerwonego wina na zęby? Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo.