- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Czerymoja – najdziwniejszy owoc świata
Flaszowiec peruwiański, bo tak brzmi polska nazwa tego owocu, uprawiany jest na całym świecie, głównie na tropikalnych terenach górzystych. Te rosnące na dużych, rozgałęzionych drzewach owoce z przypominającą łuskę skórką uchodzą za prawdziwy przysmak kuchni łacińskiej. To produkt bardzo chodliwy – łatwo znaleźć go na tamtejszych bazarach, na których występuje pod niezliczoną liczbą nazw.
Mimo szeregu walorów czerymoja nie cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Całe szczęście coraz częściej można ją kupić w supermerakteach, a nawet dyskontach. Jeśli jesteś miłośnikiem egzotycznych owoców, koniecznie skuś się na czerymoję. Jedna sztuka kosztuje ok. 2,50 zł.
Nadaje się też do uprawy domowo-tarasowej, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zakup nasion, które kosztują kilka złotych i są dostępne w internecie.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Redakcja poleca: Jeden z najzdrowszych owoców. Sprawdź, co wiesz o awokado QUIZ
Owoc o wyjątkowym smaku
Choć nie jest on zbyt duży, w sprzyjających warunkach osiąga masę nawet 4 kg. Jego słodko-kwaśny miąższ złożony ze zrośniętych, mniejszych owoców konsystencją przypomina budyń, dlatego czerymoję często określa się mianem jabłka budyniowego i najsmaczniejszego owocu świata.
Charakterystyczny smak jest trudny do opisania – przywodzi na myśl mieszaninę banana, ananasa, papai i mango. To dziwne połączenie sprawia, że owoc idealnie sprawdza się jako niskokaloryczny, zdrowy deser – 100 gramów dostarcza jedynie 75 kcal. Czerymoja pozbawiona jest nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
Przeczytaj także: Co się dzieje w organizmie, gdy codziennie jesz pomidory?
Właściwości czerymoi
W tym owocu znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnika, białka i witaminy C, a także wapnia i fosforu. To także świetne źródło witamin z grupy B – przede wszystkim witaminy B6, która działa przeciwdepresyjnie, chroni układ immunologiczny, zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe i poprawia koncentrację.
Miękkie, beżowe, bardzo apetycznie wyglądające wnętrze upstrzone jest jednak dość dużymi pestkami, które mogą być toksyczne, dlatego nie należy ich jeść. Amerykanie znaleźli sposób również na ich wykorzystanie. W medycynie niekonwencjonalnej po sprażeniu wykorzystuje się je jako preparat o silnym działaniu przeczyszczającym i wymiotnym. Stosowane są także do produkcji środków owadobójczych.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Objawy niedoboru witaminy D bywają mylone z innymi chorobami. Może je przeoczyć nawet lekarz
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych, jakie ma w sobie czerymoja, sprawdź naszą tabelę produktu. Dostępna jest TUTAJ.
Niebezpieczne substancje w warzywach i owocach
Czerymoja świetnie smakuje podawana bez dodatków, w postaci surowej – jeżeli owoc jest dostatecznie dojrzały, skórka ustępuje pod niewielkim naciskiem, a miąższ bez problemu można wyjadać łyżeczką. Flaszowiec sprawdza się także jako składnik deserów, sałatek i napojów, chociaż równie dobrze smakują przygotowane na jego bazie likiery i wina. Idealnie komponuje się z cynamonem i wanilią, przypominając smak lodów – nie bez przyczyny Anglicy często określają go mianem "ice tea fruit”. Flaszowca można zjeść również na ostro z dodatkiem pieprzu lub curry.