Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Czosnek dobry dla serca

 Sylwia Stachura
Sylwia Stachura 27.11.2018 13:38
Czosnek dobry dla serca
Czosnek dobry dla serca (Zdjęcie czosnku / Shutterstock)

Ma intensywny smak i zapach, poprawia smak potraw, a w dodatku świetnie działa na układ odpornościowy. Okazuje się, że czosnek to nie tylko sposób na walkę z przeziębieniem, ale również groźnymi chorobami serca.

1. Czosnek a zdrowie układu krążenia

Naukowcy z Los Angeles Biomedical Research Institute wykazali, że ekstrakt z czosnku redukuje niebezpieczną blaszkę miażdżycową gromadzącą się w tętnicach, która jest przyczyną chorób serca. Składa się ona głównie z substancji tłuszczowych (przede wszystkim cholesterolu). Schorzenia układu krążeniowego są jedną z głównych przyczyn śmierci na całym świecie.

W eksperymencie wzięło udział 55 pacjentów w wieku 40-75 lat, u których stwierdzono początki problemów z sercem. Na początku testu zmierzono u nich ilość niebezpiecznej blaszki miażdżycowej. Jedna grupa codziennie przyjmowała placebo, a druga środek zawierający ekstrakt z czosnkiem. Po roku badacze sprawdzili stan tętnic uczestników badania.

Okazało się, że u pacjentów, którzy przyjmowali czosnek, proces kumulowania się blaszki miażdżycowej spowolnił się o około 80 proc. Poza tym zauważono, że istniejące przed eksperymentem złogi miażdżycowe zmniejszyły się.

Zobacz film: "Co to jest i jak powstaje blaszka miażdżycowa?"

Badanie pozwoliło na postawienie tezy, że to właśnie czosnek może pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób serca – spowalnia postęp miażdżycy i pomaga w leczeniu wczesnych stadiów niebezpiecznych schorzeń.

2. Zdrowie prosto z główki

Naukowcy po raz kolejny udowodnili, że czosnek to skarbnica prozdrowotnych składników. Zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym, a bogactwo antyoksydantów świetnie wpływa na odporność. Warto włączyć czosnek do codziennego menu, nie tylko po to, by chronić się przed zarazkami, ale również obniżyć ryzyko wystapienia groźnych chorób. 

Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Connecticut w 2009 roku wykazali, że świeży czosnek reguluje ciśnienie tętnicze i ułatwia swobodny przepływ krwi. Z kolei eksperci z Tajwanu badający czosnek odkryli, że chroni on cukrzyków przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Nie ma wątpliwości, że dzięki czosnkowi można wspomóc zdrowie serca, ale naukowcom udało się nawet dowieść, że aromatyczne warzywo pomaga również mózgowi. Autorzy badań z Uniwersytetu  Missouri twierdzą, że czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z wiekiem, takich jak alzheimer czy parkinson. Warto więc dorzucić dodatkowy ząbek do codziennego jadłospisu, pamiętając, że najwięcej cennych składników znajduje się w świeżym czosnku.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze