Trwa ładowanie...

Czosnek i cebula mogą chronić przed rakiem jelita grubego

Avatar placeholder
15.11.2020 20:32
Czosnek i cebula mają działanie przeciwnowotworowe. Obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
Czosnek i cebula mają działanie przeciwnowotworowe. Obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego (123rf.com)

O dobroczynnych właściwościach czosnku i cebuli powiedziano już wiele. Chińscy naukowcy odkryli, że jedzenie tych warzyw jest powiązane z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

spis treści

1. Czosnek i cebula w walce z rakiem jelita grubego

Naukowcy ze Szpitala Uniwersytetu Medycznego w Chinach badali nawyki żywieniowe 833 mężczyzn i kobiet z rakiem jelita grubego. Grupę kontrolną stanowiło 833 osoby zdrowe. Badani byli podzielni ze względy na płeć, wiek i miejsce zamieszkania.

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby
Cebula - warzywo, które zwalcza choroby [8 zdjęć]

Cebula jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi warzyw, jednak nie zawsze docenianym. To błąd,

zobacz galerię
Zobacz film: "Mikstura z czosnku zdziała cuda. Przygotujesz ją w kilka minut"

Badacze przeprowadzili wywiady z uczestnikami, dotyczące ich stylu życia i preferencji żywieniowych. Swoje wnioski opublikowali na łamach dziennika ''Asia Pacific Journal of Clinical Oncology''.

Okazuje się, że osoby, które spożywają dużo czosnku, cebuli, pora i innych warzyw cebulowych, mają o 79 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do osób, które spożywają niewielkie ilości tych warzyw.

Jak przekonuje kierownik badań dr Zhi Li, im więcej spożywamy warzyw cebulowych, tym lepsza ochrona przed rakiem.

2. Właściwości przeciwnowotworowe cebuli i czosnku

To nie pierwszy raz kiedy cebuli i czosnkowi przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. W badaniach Iowa Women's Study wykazano, że kobiety, które spożywają duże ilości czosnku, mają o 50 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do kobiet, które jadły go sporadycznie.

Inne badanie pokazuje, że spożycie czosnku i innych warzyw cebulowych obniża ryzyko zachorowania na raka przełyku i żołądka. Efekt ochronny wzrasta wraz z ilością spożywanych warzyw cebulowych.

Działanie przeciwnowotworowe czosnku i cebuli może mieć związek z ich właściwościami przeciwbakteryjnymi i ochronnymi. Substancje zawarte w czosnku i cebuli mogą blokować tworzenie substancji rakotwórczych i hamować ich aktywność.

Według Światowej organizacji Zdrowia (WHO), dorosły człowiek powinien spożywać dziennie ok. 1 ząbek świeżego czosnku lub ok. 1,2 g suszonego i sproszkowanego czosnku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze