Trwa ładowanie...

Czosnek jak penicylina (WIDEO)

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 02.04.2019 09:49

Regularnie jedzone ząbki czosnku wzmacniają odporność i przyspieszają proces niszczenia drobnoustrojów wywołujących choroby.

Dlaczego działają jak penicylina? I w jakiej formie mają najwięcej prozdrowotnych właściwości? O tym w wideo. Czosnek jako penicylina. Regularnie jedzone ząbki czosnku wzmacniają odporność i przyspieszają niszczenie drobnoustrojów.

Rozgniecione działają jak penicylina. Najsilniejsze działanie mają ząbki zgniecione na dziesięć minut przed spożyciem. Wtedy uwalnia się allinaza - enzym przyczyniający się do powstawania związków podobnych do antybiotyku.

Zgnieciony czosnek to też bogactwo substancji aktywnych - allicyny i tiosulfinatu, które niszczą wirusy grypy. W ząbkach występuje również ajoen - substancja wzmacniająca odporność. Najmocniejsze działanie daje czosnek surowy.

Rozgniecione ząbki dodawajmy na kanapki, do sałatek lub do potraw, ale tylko bezpośrednio przed podaniem. Zamiast czekać na to, aż złapie nas infekcja, sięgajmy po czosnek!

Czosnek jest dostępny w większości sklepów, a jego cena nie jest wygórowana. Jest świetną przyprawą do wielu rodzajów potraw, a przede wszystkim do szpinaku, który bez dodatków nie ma zbyt wyraźnego smaku.

Czosnek jest bardzo zdrowy, można go jeść na surowo, lekko podsmażyć, dodać do zupy lub upiec. W każdej postaci jest bardzo wyrazisty w smaku.

Redakcja poleca również:

Palec spuchł, bolał, wokół zebrała się ropa. Myślała, że to drzazga

Oto co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść czosnek
Oto co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść czosnek [5 zdjęć]

Nie każdy jest amatorem smaku i zapachu czosnku. Warto jednak się przełamać i wprowadzić go do jadłospisu,

zobacz galerię
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze