Trwa ładowanie...

Czosnek kiszony – jakie ma właściwości oraz jak go przygotować? (WIDEO)

Avatar placeholder
Dawid Smaga 18.09.2021 18:47

Czosnek jest obecny w świecie medycyny naturalnej od bardzo dawna. W jaki sposób można go przyrządzać? Możemy zrobić z niego np. kiszonki.

Kiszony czosnek jest bardzo łagodny w smaku, dzięki temu jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek, kanapek lub serów. Do wykorzystania przyda się również woda, w której kisił się czosnek. Będzie to doskonały naturalny antybiotyk. Jakie właściwości ma kiszony czosnek oraz jak go przygotować?

Wpływa przede wszystkim na nasze serce, usprawnia pracę jelit i działa jak tarcza przeciwwirusowa, jednak to nie wszystko:

  • zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego,
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
  • zwalcza pasożyty, takie jak owsiki, tasiemce i glisty,
  • wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą,
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, chroniąc przed zawałem serca i udarem,
  • usuwa toksyny z organizmu,
  • wspomaga trawienie,
  • zapobiega wzdęciom,
  • odbudowuje mikroflorę bakteryjną,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • ma działanie antynowotworowe,
  • zwalcza miażdżycę.

Dlaczego jeszcze warto? Zobacz WIDEO.

Zobacz również: Wystarczy zrezygnować z alkoholu. Twoje ciało zmieni się nie do poznania

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze