Czosnek kiszony – jakie ma właściwości oraz jak go przygotować? (WIDEO)
Czosnek jest obecny w świecie medycyny naturalnej od bardzo dawna. W jaki sposób można go przyrządzać? Możemy zrobić z niego np. kiszonki.
Kiszony czosnek jest bardzo łagodny w smaku, dzięki temu jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek, kanapek lub serów. Do wykorzystania przyda się również woda, w której kisił się czosnek. Będzie to doskonały naturalny antybiotyk. Jakie właściwości ma kiszony czosnek oraz jak go przygotować?
Wpływa przede wszystkim na nasze serce, usprawnia pracę jelit i działa jak tarcza przeciwwirusowa, jednak to nie wszystko:
- zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
- zwalcza pasożyty, takie jak owsiki, tasiemce i glisty,
- wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą,
- wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, chroniąc przed zawałem serca i udarem,
- usuwa toksyny z organizmu,
- wspomaga trawienie,
- zapobiega wzdęciom,
- odbudowuje mikroflorę bakteryjną,
- obniża ciśnienie krwi,
- ma działanie antynowotworowe,
- zwalcza miażdżycę.
Dlaczego jeszcze warto? Zobacz WIDEO.
Zobacz również: Wystarczy zrezygnować z alkoholu. Twoje ciało zmieni się nie do poznania