Czosnek może szkodzić. Kto nie powinien go spożywać?
Mimo wielu zalet czosnku, do których zalicza się m.in. wzmacnianie odporności, może on również szkodzić. Zwłaszcza osobom, które przyjmują leki na nadkrzepliwość. Dlaczego nie wolno łączyć czosnku z wybranymi lekami?
1. Właściwości czosnku
Najważniejszymi substancjami znajdującymi się w czosnku są związki siarkowe i aminokwasy. Głównym aminokwasem jest allina, która odpowiada za intensywny zapach i smak. Po zgnieceniu ulega przekształceniu w substancję aktywną zwaną allicyną. To właśnie dzięki niej czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze i fibrynolityczne.
Czosnek, co dowiodło wiele badań, przyczynia się do obniżenia stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Spożywany regularnie zapobiega także chorobom sercowo-naczyniowym oraz zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór.
2. Kiedy czosnek może szkodzić?
Czosnek może szkodzić wtedy, kiedy zostanie połączony z niektórymi lekami. Najczęściej do niepożądanej reakcji zachodzi pomiędzy czosnkiem a lekami przeciwzakrzepowymi (tj. warfaryna, acenokumarol). Czosnek może nasilać działanie przeciwzakrzepowe tych leków, co zwiększa ryzyko wystąpienia krwawień.
Czosnku powinny również unikać osoby, które przyjmują preparaty o działaniu przeciwwirusowym (zawierające w składzie sakwinawir). Duża ilość czosnku znacznie obniża działanie leku.
Aspiryna i paracetamol w połączeniu z czosnkiem mogą zaś obciążyć wątrobę.
3. Kolejne przeciwwskazania
Osobami, które nie powinny spożywać czosnku, są:
- niskociśnieniowcy,
- matki karmiące piersią,
- osoby z nieżytem jelit,
- osoby z nieżytem żołądka,
- cukrzycy.
Czosnek nie jest wskazany także w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki, wątroby czy żołądka. Ponadto czosnek może potęgować objawy w chorobach takich jak: refluks żołądkowo-przełykowy, encefalopatia wątrobowa, IBS (nadwrażliwość jelita grubego) czy choroby wrzodowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl