Trwa ładowanie...

Najgorsze błędy podczas gotowania. Tak uwalniasz toksyczne substancje

Avatar placeholder
02.02.2024 18:43
Cztery błędy, które popełniasz podczas gotowania
Cztery błędy, które popełniasz podczas gotowania (Getty Images)

Gotowanie w domu jest zdrowsze niż zjedzenie "gotowca"? Nie zawsze. Są co najmniej cztery sposoby przygotowywania posiłków, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Jakie?

spis treści

1. Gotowanie na dużym ogniu

Gotowanie na dużym ogniu może wiązać się z glikacją, która zachodzi, gdy ciepło powoduje, że glukoza i fruktoza reagują z białkami, tworząc końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE). Metabolizm fruktozy może nawet prowadzić do większego stresu oksydacyjnego niż glukoza!

Zwykle AGE można znaleźć w przetworzonych produktach spożywczych. Prowadzą do otyłości i uszkodzenia naczyń krwionośnych.

Zobacz film: "Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki"

2. Ogrzewanie błyskawiczne

Ogrzewanie błyskawiczne w wysokiej temperaturze może powodować powstanie estrów kwasów tłuszczowych 3-MCPD. Kwasy te zostały zidentyfikowane jako substancje potencjalnie nefrotoksyczne i hepatotoksyczne, co oznacza, że może uszkadzać komórki nerek i tkankę wątroby oraz prowadzić do zaburzeń funkcjonowania tych narządów.

U mężczyzn długotrwałe narażenie na 3-MCPD może prowadzić do uszkodzenia jąder i wpływać na płodność.

3. Używanie garnków i patelni z powłoką nieprzywierającą

Naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą mogą być wygodne, ale podgrzewanie ich do bardzo wysokich temperatur może prowadzić do uwolnienia szkodliwych substancji chemicznych, takich jak PFAS (polifluoroalkilowe substancje chemiczne).

PFAS są powiązane z ryzykiem raka wątroby, jąder i okrężnicy.

4. Grillowanie i wędzenie

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) powstają podczas procesu gotowania, zwłaszcza gdy tłuszcz i soki mięsne wchodzą w kontakt ze źródłami wysokiej temperatury, takimi jak płomienie i rozżarzone węgle. Oznacza to, że WWA mogą tworzyć się podczas grillowania i wędzenia mięsa.

Grillowanie warzyw, ze względu na znikomą zawartość tłuszczu, jest mniej niebezpieczne, proces tworzenia WWA jest wówczas mniej intensywny (ale również ma miejsce).

Związki chemiczne, o których mowa, mogą zwiększać ryzyko różnych nowotworów, w tym raka płuc, piersi, pęcherza moczowego i jelita grubego. Istnieją jednak metody ograniczania tworzenia się WWA - m.in. marynowanie mięsa przed gotowaniem czy używanie pokrywy grilla.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze