Czy cukier z kokosa to samo zdrowie?

Mamy już kokosową wodę, olej, a nawet ocet. Jak się jednak okazuje, to jeszcze nie wszystkie produkty, które możemy pozyskać z tych orzechów. Kokosowy cukier to najnowsza alternatywa dla słodzików i zwykłego, białego gatunku. Jest naturalny i pełen wartości odżywczych. Ale czy możemy go stosować bez ograniczeń?

Cukier kokosowy ma niski indeks glikemicznyCukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Kokosowy cukier

Kokosowy cukier produkowany jest z palmy. W jego składzie znajdziemy zestaw składników mineralnych i witamin, m.in. C oraz tych z grupy B. Zawiera on dwukrotnie więcej żelaza i cynku niż zwykły cukier. Tak wynika z badań Food Nutrition Research Institute.

W ponad 70 proc. składa się z sacharozy. To źródło polifenoli, flawonoidów, antocyjanidyn o właściwościach przeciwutleniających oraz inuliny – błonnika pokarmowego niewchłanialnego w jelitach. Ma ona zdolność do stymulowania wzrostu bifidobakterii, które najczęściej występują w probiotykach.

Zobacz także:

Bakterie te pomagają przywrócić naturalną florę, np. po chemioterapii czy antybiotykoterapii. Bifidobakterie zwalczają także biegunki oraz działają profilaktycznie w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i zapalenia pęcherzyka żółciowego. Dzięki temu składnikowi cukier kokosowy pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz wzmacnia naszą odporność.

Zmniejsza też stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. Daje nam to, czego biały cukier nie może. Jego korzystne dla zdrowia właściwości potwierdza American Cancer Society.

Dla diabetyków

Dzięki zawartości inuliny, glukoza z cukru kokosowego wchłaniana jest do organizmu bardzo powoli. W rezultacie nie powoduje on wysokich skoków poziomu cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 35 IG. To dobra wiadomość dla osób cierpiących na cukrzycę.

Badania naukowców z Uniwersytetu w Tabriz sugerują, że kokosowy cukier wykazuje pozytywny wpływ na stan zdrowia kobiet z cukrzycą typu 2. Reguluje on bowiem poziom glikemii w organizmie, a wykazując właściwości przeciwutleniające, zmniejsza negatywne działanie stresu oksydacyjnego.

Cukier kokosowy zawiera więcej składników mineralnych niż inne substancje słodzące
Cukier kokosowy zawiera więcej składników mineralnych niż inne substancje słodzące © 123rf

Jak go stosować?

Cukier kokosowy smakiem przypomina brązowy. Coraz częściej stosowany jest jako dodatek do kawy i herbaty. Znajdziemy go również w składnikach przepisów. Jak podaje jednak The American Diabetes Association, powinniśmy go spożywać w ilościach nie większych niż w przypadku zwykłego cukru. Zawiera on tyle samo kalorii i węglowodanów. Jedna łyżeczka to ok. 15 kcal.

Cukier z kokosa znajdziemy w wielu hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Występuje w formie brązowych kostek, granulek bądź w postaci płynu. 350g opakowanie kosztuje ok. 13 zł. To najzdrowsza z dotychczas stosowanych substancji słodzących.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka