5 z 7Frytki
Niektórym wydaje się, że to stosunkowo zdrowa przekąska. Frytki to bowiem nic innego jak pocięte w słupki ziemniaki.
Niestety, jeśli decydujemy się na ich zakup w barze lub knajpie, najczęściej są one smażone w głębokim tłuszczu. Do gorącego oleju (często używanego wielokrotnie) wkłada się produkt głęboko mrożony.
Frytki są ciężkostrawne, kaloryczne (mała porcja zawiera ok. 230 kcal) i posypane dużą ilością soli.
Bardzo trudno o ich zdrową alternatywę. Ciężko jest znaleźć restaurację, w której frytki przygotowywane będą na bieżąco i pieczone w piekarniku. W takiej wersji są bowiem najzdrowsze. Zrezygnować trzeba również z soli, którą warto zastąpić ziołami i papryką.
Przeczytaj również: Kupujesz te warzywa? Uważaj na groźne substancje, które wydzielają