4 z 7Kebab
Kebaby biją w ostatnim czasie rekordy popularności. Są daniem szybkim i łatwo dostępnym. Są też mniej kaloryczne od hamburgera.
I tu jednak zastrzeżenia budzi serwowany w tego rodzaju daniach sos. Jest kaloryczny, tłusty i ciężkostrawny. A jeśli dodano do niego ostre przyprawy, może podrażnić żołądek i wywołać nieprzyjemne objawy.
Mało wartościowa jest również gruba, pszenna bułka, często mocno spieczona. Mniej kaloryczne są kebaby podawane w tortilli.
Kupując kebab, wybierajmy opcję z mięsem drobiowym. Dlaczego? Otóż jest to wersja najbardziej bezpieczna. Wołowina i baranina są drogie, zatem by fast food nie kosztował majątku, miesza się mięso z innymi jego rodzajami, następnie mieli i formuje w wielki kule
Znajdziemy w nich również rozmaite dodatki: polepszacze, wzmacniacze smaku i dużą ilość tłuszczu różnego pochodzenia.
Przeczytaj również: Niezawodny sposób na wiosenne przesilenie. Pij raz dziennie