Czy latem potrzebujemy innej diety? Mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne to mit

Wiele mówi się o odpowiednim nawodnieniu latem, ale mało miejsca poświęca się kwestii odżywiania. Tymczasem jest ono nie mniej ważne. Co jeść, gdy żar leje się z nieba i co zrobić, gdy nie mamy chęci na jedzenie? Czy możemy zmniejszyć ilość przyswajanych kalorii bez uszczerbku na zdrowiu?

Jedzenie latem powinno nawadniać organizmJedzenie latem powinno nawadniać organizm
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Zapotrzebowanie kaloryczne – czy latem się zmienia?

Zapotrzebowanie kaloryczne może się latem zmienić, choć niekoniecznie ma to związek z porą roku.

- Może być nawet wyższe – latem najczęściej mamy więcej aktywności fizycznej i wcale nie mam na myśli intensywnego wysiłku fizycznego czy wręcz wspinaczki górskiej. Na urlopie często spacerujemy, zwiedzamy, zresztą nawet w mieście częściej ruszamy się z kanapy. Dlatego może być tak, że nasz organizm będzie potrzebował większej liczby kalorii – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, psychodietetyk Mind Health Centrum Zdrowia Psychicznego.

Zatem brak apetytu podczas upałów wcale nie ma związku z mniejszym zapotrzebowaniem kalorycznym. Może jednak mieć związek z odwodnieniem organizmu, a temu łatwo zapobiegać – właśnie poprzez dietę.

Co jeść latem?

Czego unikać, a co jeść jak najczęściej?

Dieta latem, jesienią czy zimą w jednej kwestii się nie różni – musi być odżywcza, bogata w mikro- i makroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym pożywienie podczas letnich miesięcy powinno pełnić jeszcze jedną funkcję – nawadniać organizm, a nawet go schładzać.

- W sezonie zimowym organizm potrzebuje się ogrzać, mówiąc kolokwialnie. Musimy więc dostarczać mu niekiedy więcej energii, którą czerpiemy m.in. z mięsa. Latem organizm trzeba schładzać i dlatego wybieramy głównie produkty bogate w wodę – podkreśla ekspertka.

- Gdy jest gorąco, nasz organizm może potrzebować nawet trzech litrów wody na dobę. Spożywanie pokarmów bogatych w płyny jest tym bardziej istotne - dodaje.

Pamiętaj o kompromisie

Lato to czas, który wielu osobom kojarzy się z plenerowymi imprezami, na których nie może zabraknąć potraw z grilla. Niestety - boczek, kiełbasa czy karkówka z rusztu to ostatnie potrawy, po które powinniśmy sięgać podczas upałów.

- Polacy rzeczywiście dość konserwatywnie podchodzą do grillowania, ale małymi krokami można wprowadzić pewne zmiany w posiłkach. Np. nie tylko karkówka i kiełbasa, ale też chude mięso drobiowe czy ryby z grilla będą dobrym wyborem. Do tego mamy całą mnogość warzyw, które możemy grillować i w ten sposób zmniejszyć szkodliwe skutki jedzenia z grilla – radzi dr Chruścikowska.

Choć czas urlopów sprzyja również wielu pokusom związanym ze słodkościami, to lepiej unikać tortów czy ciast z kremem, a także gofrów z nadmorskich budek, słodkich żelek na festynach i w parkach rozrywki czy waty cukrowej. Niektóre z nich mogą powodować zatrucie pokarmowe, inne niestrawność, ale też bardzo szybko doprowadzą do nadwyżki kalorycznej. Uwaga również na zimne dania i napoje.

- Zbyt zimne płyny sprawiają, że nasz organizm, chcąc się ogrzać, wytwarza ciepło. A tego zdecydowanie podczas fali upałów nie chcemy – ostrzega ekspertka. - Lody spożywajmy z umiarem, ale też pamiętajmy, że podobnie jak zimne napoje - wcale nie dają efektu ochłodzenia, czy raczej jest on krótkotrwały - dodaje.

W krajach o wysokiej wilgotności powietrza oraz wysokich temperaturach nie zaleca się także spożywania mocno doprawionych dań i ostrych przypraw. Ich składnikiem jest kapsaicyna lub piperyna, które rozszerzają naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Rozgrzewają i nasilają pocenie, co jest dobrą metodą na schłodzenie organizmu, ale w krajach gorących i suchych, jak Indie.

Po te produkty sięgaj podczas upałów

Tymczasem lato to czas, kiedy w Polsce mamy mnogość sezonowych warzyw i owoców. To one powinny stanowić podstawę naszej wakacyjnej diety – są bogactwem witaminy C, błonnika, a przy tym większość z nich dodatkowo świetnie nawadnia. Ogórki, arbuzy, pomidory, sałata, a także truskawki i inne owoce jagodowe w większości składają się z wody, ale poza tym mają wiele cennych witamin i minerałów, w tym np. polifenole. Te dodatkowo mogą chronić naszą skórę i organizm przed skutkami promieniowania UV. Z kolei potas, który znajduje się zwłaszcza w pomidorach, może nas uchronić przed odwodnieniem, przywracając równowagę wodno-elektrolitową.

- Mamy bardzo dużo warzyw i owoców, więc to świetny moment, by realizować zalecenia WHO, czyli zjadać co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Nasze ukochane czereśnie, fasolka szparagowa, bób czy kalafior dostarczą nam składników mineralnych i witamin, więc przede wszystkim po nie powinniśmy sięgać latem – mówi ekspertka.

Upalne dni to czas, kiedy do kuchni warto zaprosić także zupy – nie tylko chłodniki, ale też ciepłe, lekkostrawne wywary na bazie warzyw i chudego mięsa. Poza tym, że nawadniają, dostarczają energii, nie obciążając przy tym układu trawiennego, to jeszcze wbrew pozorom ułatwią naszemu organizmowi obniżenie temperatury.

- W czasie upałów stawiajmy przede wszystkim na posiłki lekkostrawne – unikajmy smażenia. Wybierajmy posiłki gotowane. Pamiętajmy też o urozmaiceniu i właściwym bilansowaniu posiłków, nawet gdy nie doskwiera nam głód. Sama fasolka szparagowa na obiad to za mało, ale gdy dodamy do niej świeże warzywa w postaci surówki czy kawałek ryby, to będzie to idealny posiłek na upalne dni – tłumaczy dr Chruścikowska.

- Najważniejsza jest różnorodność, więc sięgajmy po wszystkie owoce i warzywa, w jakie obfituje sezon letni. Teraz jest czas, by z nich czerpać właściwie bez ograniczeń. W ten sposób też ładujemy akumulatory na pozostałe miesiące w roku, gdy dostępu do wielu warzyw czy owoców nie mamy – podsumowuje dr Chruścikowska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka