Czy można się zarazić WZW A jedząc truskawki?
W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wykryto co najmniej 30 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, czyli żółtaczki pokarmowej. Wszystkie przypadki są wiązane z zatruciem truskawkami pochodzącymi z ekologicznej uprawy. Sprawę badają służby zajmujące się bezpieczeństwem żywności.
1. Zakażenia WZW typu A
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) potwierdziła, że przyczyną kilkudziesięciu odnotowanych przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie są skażone truskawki. 12 osób, które spożyły zatrute owoce wymagało hospitalizacji.
Trwa śledztwo w tej sprawie. Na razie nie jest pewne, w jaki sposób wirus przedostał się do truskawek.
2. Czy jedzenie truskawek jest niebezpieczne?
Do zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu A (HAV) dochodzi m.in. przez spożycie skażonego pożywienia (np. niemytych owoców), picie skażonej wody - także w postaci kostek lodu, bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte ręce) oraz kontakty seksualne z osobą zakażoną.
Najczęstszą przyczyną WZW A jest właśnie spożywanie skażonej żywności lub wody i tak najprawdopodobniej było i w tym przypadku.
- Źródłem każdego zapalenia wątroby typu A jest człowiek. Istnieją różne możliwości przedostania się wirusa do truskawek. Jednym z nich może być to, że woda używana do nawadniania truskawek mogła zostać zanieczyszczona skażonymi ściekami - wyjaśniał Francisco Diez, dyr. Centrum Bezpieczeństwa Żywności z Uniwersytetu Georgia.
Jedną z branych pod uwagę teorii jest to, że wirus przeniosła na owoce osoba, która nie dbała o higienę. Wirusowe zapalenie wątroby potocznie bywa nazywane też chorobą brudnych rąk.
3. Jakie są objawy WZW typu A?
Objawy wirusowego zapalenia wątroby typu A:
- dolegliwości grypopodobne,
- zgaga, nudności, wzdęcia;,
- ból brzucha,
- biegunka,
- wymioty,
- ciemna barwa moczu,
- żółtaczka (czyli zażółcenie skóry, białkówki oczu, błon śluzowych).
Zakażenie wywołuje stan zapalny wątroby, w ciężkich przypadkach może doprowadzić do niewydolności wątroby. U ok. 15 proc. chorych dolegliwości utrzymują się przez 6-9 miesięcy i mogą mieć charakter nawracający. Najbardziej narażone na ciężki przebieg są osoby po 50. roku życia, pacjenci z osłabioną odpornością i obciążeni dodatkowymi schorzeniami. Dzieci przechodzą chorobę z reguły łagodnie, a nawet bezobjawowo.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl