Czy należy usuwać "końcówkę" bananów?
Masz ochotę na banana. Sięgasz po niego, myjesz i automatycznie wręcz odcinasz jego zakończenie. Robisz tak od zawsze. A dlaczego? Boisz się zatrucia czy może pasożytów, które - według powszechnej wiedzy - namnażają się właśnie w końcówce tego owocu?
Banany są smaczne i zdrowe. Zawierają ogromne ilości potasu i pektyn. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i stężenia cholesterolu LDL. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit. W ten sposób neutralizują działanie soków żołądkowych i zmniejszają ryzyko powstawania mikrouszkodzeń przewodu pokarmowego.
Nic zatem dziwnego, że tak wielu z nas sięga po te intensywnie żółte owoce codziennie. Zanim jednak je zjemy, z mistrzowską precyzją, wręcz odruchowo, odcinamy "czarną końcówkę". Czy faktycznie, jak głosi przekazywana z pokolenie na pokolenie wiedza, to siedlisko pasożytów i miejsce rozwoju tropikalnych pajęczaków?
Przeczytaj również:
1. Zła sława bananów
Końcówka banana to najstarsza jego część. A zatem nie wszystkim smakuje. Może stąd jej zła sława? Z całą jednak pewnością nie ma tam ani pająków, ani pasożytów. Nie ma również ogoniastka jelitowego, pierwotniaka z grupy wiciowców, który wywołuje jedną z najczęściej występujących chorób pasożytniczych u ludzi i zwierząt – lambliozę. To właśnie ze strachu przed tą dolegliwością wiele osób odcina zakończenia banana.
Okazuje się jednak, że zupełnie niepotrzebnie. Pasożyty wywołujące lambliozę nie byłyby w stanie dostać się do wnętrza owocu. Należy jednak pamiętać, że przed obraniem go ze skórki należy bezwzględnie banana umyć. Na jej powierzchni bowiem znajdować się mogą pasożyty, podobnie zresztą jak w przypadku innych owoców.
Ogoniastek jelitowy (Giardia lamblia) bytuje w dwunastnicy i jelicie cienkim. Objawy lambliozy mogą pojawiać się co jakiś czas. Niepokój powinny wzbudzić: bóle brzucha, bóle głowy, zmęczenie, wysypki, biegunki, duży apetyt na słodycze. Diagnozę stawia się w oparciu o badanie laboratoryjne kału.
Przeczytaj również:
2. Złośliwe pajęczaki
Wiele osób nie wierzy w historię o bytujących w końcówce banana pasożytów. Mimo wszystko odcina ją przed spożyciem. Może dlatego, że sądzi, iż jest zatruta? Istnieje bowiem teoria, która zakłada, że pająki czy też węże wstrzykują w zakończenie owocu swój trujący jad. Pytanie tylko, w jakim celu, skoro zwierzęta wydzielają go po to, by odstraszyć, sparaliżować lub uśmiercić swoją ofiarę. Czy widzą zagrożenie w bananie? A zatem i tę historię możemy włożyć miedzy bajki.
Nie ma zatem podstaw, by przed spożyciem pozbawiać banana zakończeń. Pamiętać jednak należy o dokładnym myciu owoców.