Ranking lodów – po które sięgać w upalny dzień?
Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów. Z przyjemnością sięgają po niego dzieci, jak i dorośli. Niestety, nie każdy przysmak tego typu zasługuje na uwagę.
Wiele produktów w swoim składzie długą listę barwników, aromatów i cukru. A to z pewnością nie sprzyja wartościowej diecie.
Kupiliśmy kilka opakowań lodów, a o ocenę ich składów poprosiliśmy dietetyka, Emilię Kołodziejską. Na co powinniśmy uważać? Jakiego składnika nie powinno być w dobrej jakości lodach? Czy warto kupować sorbety?
Przeczytaj również: Powszechny błąd odchudzających się osób. Prowadzi do efektu jojo
"Lody jak dawniej", Bracia Koral
Za lody marki "Braci Koral" zapłacić trzeba ok. 14 zł. Dostępne są różne smaki deserów mrożonych od tego producenta. A jak ocenia je dietetyk?
- W składzie znajduje się odtworzone mleko odtłuszczone. Jest to zwykłe mleko w proszku, więc można je spożywać bez obaw. Do tego mamy tłuszcz zwierzęcy (śmietankę). Ale zamiast jaj są substancje zagęszczające, barwniki oraz cukier pod różnymi postaciami – zwykłego cukru, kandyzowanych wiśni, syropu glukozowego. To spora jego ilość jak na porcję mrożonego przysmaku – ocenia Emilia Kołodziejska.
Syrop glukozowy, podobnie jak glukozowo-fruktozowy, podnosi poziom insuliny we krwi, co sprzyja inicjowaniu zaburzeń metabolicznych. Sprzyja ponadto nadwadze i otyłości.
Przeczytaj również: Wystarczyła jedna paczka żelek. Oto co się stało z dzieckiem naszej redaktorki
Lody na patyku "Magnificent"
Lody Magnificent na patyku w polewie czekoladowej dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Kosztują ok. 2 zł. Najwięcej w produkcie jest mleka odtłuszczonego, czekolady mlecznej jest blisko 30 proc.
- Niestety, znajduje się tu również sporo sztucznych substancji, które świadczą o niskiej jakości produktu. Tych lodów lepiej unikać. Pamiętajmy, że niektóre dodatki spożywane w nadmiarze mogą powodować alergie lub problemy żołądkowo-jelitowe – wskazuje Emilia Kołodziejska.
Przeczytaj również: Apetyczne zdjęcia? Mogą zwiększać ryzyko poważnych zaburzeń
Lody na patyku "Ballino En'Or"
Lody te kupić można w sieci sklepów Lidl. Za jedną sztukę zapłacić trzeba ok. 1,70 zł.
- W tym produkcie znajdują się aż trzy rodzaje tłuszczu. Mamy śmietankę, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych i olej palmowy – wymienia Emilia Kołodziejska.
I dodaje: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych są zamiennikami śmietany, ale nie ocenia się ich jako szkodliwe. Negatywny wpływ na zdrowie ma jednak olej palmowy.
Dodatek utwardzonego tłuszczu palmowego do lodowych deserów sprawia, że mają one gładką i kremową konsystencję. W tym samym celu dodaje się go do czekolad i batonów. To właśnie dzięki temu składnikowi są błyszczące i mają długi termin przydatności do spożycia.
Przeczytaj również: Strzeż się tego symbolu na opakowaniach. Oznacza, że są rakotwórcze
"Roll Ice" marki Koral
Lody śmietankowe w otoczce z sorbetu truskawkowego dostępne są w wielu sklepach. Ze względu na ciekawy kształt i kolor często są wybierane przez najmłodszych. Czy to jednak dobra decyzja?
- Niekoniecznie, gdyż obok tradycyjnych składników lodów mamy też ich tańsze zamienniki. I w tego typu produkcie mamy dodatek soli, której i tak spożywamy za dużo. Mamy tu również wodę, i to ulokowaną w składzie stosunkowo wysoko. To świadczy o słabej jakości produktu - mówi Emilia Kołodziejska.
Przeczytaj również: Trzy dodatki, które zmienią zwykłą kawę w napój spalający tłuszcz
Sorbet mango-marakuja marki Zielona Budka
Wielu producentów lodów ma w swojej ofercie sorbety. Te lodowe desery mają wielu zwolenników, którzy sięgają po nie zwłaszcza w upalne dni.
- W tych lodach pierwsze miejsce w składzie zajmuje woda, drugie – cukier. Oba składniki w tym przypadku obniżają jakość lodów. Sorbety najlepiej przygotowywać samodzielnie w domu. To nie jest zadanie trudne – podpowiada Emilia Kołodziejska.
W sorbecie tej marki, ale i w innych produktach tego typu często znaleźć można stabilizatory. Wśród nich m.in. gumę guar. Ich zadaniem jest poprawa tekstury, zapobieganie rozdzielaniu się substancji, jak również zwiększenie trwałości produktu.
Przeczytaj również: Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadł cztery migdały dziennie
Lody "Häagen-Dazs"
Lody Häagen-Dazs kupić można m.in. w sieci sklepów Piotr i Paweł. Za opakowanie zapłacić trzeba ok. 14 zł.
- Ze wszystkich wymienionych tu lodowych deserów te lody są najlepszej jakości. Zawierają świeżą śmietanę, mleko, cukier, jaja i naturalny aromat. Nie ma tu chemicznych dodatków – mówi Emilia Kołodziejska.
I dodaje: Mimo wszystko nie zapominajmy, że lody to produkt o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Należy je więc spożywać w rozsądnych ilościach. Jedna miseczka dziennie to absolutne maksimum.
Przeczytaj również: Nie tylko słodycze i kawa. Produkty, które są szkodliwe dla zębów