Czy podczas upałów należy ograniczyć jedzenie mięsa? (WIDEO)
Chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez chociażby kawałka mięsa, to z roku na rok coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską.
Nic dziwnego, mięso jedzone w nadmiarze, zwłaszcza pod postacią wysokoprzetworzonych produktów, takich jak parówki, pasztety czy wędliny, nie tylko podnosi choleserol i ciśnienie krwi. Udowodniono też, że może wykazywać działanie rakotwórcze.
Lekarze zalecają, by ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa do trzech porcji tygodniowo i sięgać po produkty organiczne, pochodzące ze sprawdzonych hodowli.
Osoby dbające o dietę powinny też zrezygnować z tłustych potraw. Zamiast wieprzowiny lepiej wybrać kurczaka i dopełnić posiłek świeżymi warzywami.
Mięso to doskonałe źródło żelaza. Najwięcej tego składnika zawiera wołowina i cielęcina. Innym cennym pierwiastkiem, który znajdziemy w mięsie jest cynk. Nie brakuje w nim też witamin z grupy B.
Niestety, mięso jest również ciężkostrawne. Dlatego nie będzie dobrym wyborem podczas upału. Dlaczego jeszcze należy ograniczyć jedzenie mięsa, gdy temperatury powietrza rosną?
Dowiesz się tego z naszego WIDEO.
Zobacz wideo, które cieszą się największą popularnością:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.