Czy warto jeść makaron?
1 z 7Z czego wytwarza się makaron?
Spaghetti, penne, lasagne, cannelloni, tortellini – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępne w polskich sklepach. Możemy przygotować go na wiele sposobów, jednak wielu z nas wyklucza go ze swojego menu w obawie przed utratą szczupłej sylwetki. Jednak czy makaron rzeczywiście tuczy? Jakie wartości odżywcze posiada i jak go przygotować, aby zachował cenne właściwości?
Makaron przygotowuje się przede wszystkim z mąki, dlatego to jej rodzaj i jakość decydują o jego wartości. Większość dostępnych makaronów produkowanych jest z twardej pszenicy durum, a więc tzw. semoliny, która jest jedną z najzdrowszych mąk pszennych. Odnajdziemy w niej wiele składników mineralnych, kwas foliowy, luteinę, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Jest to dowód na to, że makaron nie dostarcza nam jedynie pustych kalorii. Ponadto syci i dodaje energii na wiele godzin. Jednak do jego przygotowania zwykle oczyszcza się mąkę.
Przeczytaj także: Tani polski przysmak obniża cholesterol. Jemy go za rzadko