2 z 7Makarony pełnoziarniste
– W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem. Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych, minerałów i witamin, w związku z czym są mniej wartościowe dla naszego organizmu, a nawet szkodliwe – mówi portalowi WP abcZdrowie dietetyk Joanna Choińska, która poleca makarony pełnoziarniste (nieoczyszczone).
Jej zdaniem makarony pełnoziarniste to źródło przede wszystkim kwasu foliowego, magnezu, cynku i fosforu. W nieoczyszczonych makaronach znajdują się węglowodany złożone, zalecane w racjonalnej, zdrowej diecie, które stopniowo są uwalniane do krwi, w związku z czym dostarczają energii na dłuższy czas niż węglowodany proste. Ponadto nie nadwyrężają pracy trzustki.
Czytaj także: Odchudza, odkwasza i odtruwa. To zasługa jednego składnika