3 z 7Wartości odżywcze makaronu
– Jak wiadomo, dieta powinna być urozmaicona, ponieważ każdy produkt żywnościowy dostarcza nam w różnym stopniu wchłanianych przez organizm minerałów, witamin i substancji odżywczych. Kierując się tą zasadą, makarony z pełnych zbóż warto więc włączyć do naszej diety – dodaje dietetyk Joanna Choińska.
Z informacji zamieszczonych na opakowaniu wynika, że 100 gramów tego produktu to około 350 kcal. Zauważmy jednak, że tyle kalorii zawiera suchy makaron, którego nikt przecież w takiej postaci nie je. Podczas gotowania wchłania on wodę, w związku z czym może zwiększyć swoją wagę nawet trzykrotnie, jednocześnie nie zwiększając przy tym liczby kalorii.
Najlepiej więc ważyć makaron po ugotowaniu, a nie przed. Powinniśmy zwrócić uwagę też na to, z czego został przygotowany.
Czytaj także: Chcesz schudnąć? Oto dlaczego nie powinieneś jeść wafli ryżowych