6 z 7Z jakimi dodatkami jeść makaron?
Zapytaliśmy dietetyk Joannę Choińską o to, z jakimi dodatkami najlepiej jeść makaron.
– Najlepiej bazować na dodatkach w postaci warzyw, chudych mięs i świeżych przecierów warzywnych z dodatkiem samodzielnie przygotowanych mieszanek, przypraw – doradza ekspertka.
Przeciętny Włoch zjada około 30 kg makaronu rocznie, Polak – zaledwie 3. Dietetycy przekonują, że to zdecydowanie za mało i nie powinniśmy obawiać się, że przytyjemy jedząc makaron, bo to nie on tuczy, ale dodatki, którymi wzbogacamy danie.
Makaron pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, stąd też polecany jest cukrzykom, a także osobom uprawiającym sport. Lekarze przestrzegają jednak, że najlepiej jeść makaron trzy godziny przed planowanym wysiłkiem.
Czytaj także: Czy grozi ci cukrzyca? Rozwiąż TEST