5 z 7Czy osoby chcące utrzymać szczupłą sylwetkę powinny wystrzegać się makaronów?
– Osoby chcące utrzymać szczupłą sylwetkę mogą jadać makarony, ale – jak już wspomniałam – te wartościowe, czyli z pełnego przemiału z różnorodnych zbóż. Jak we wszystkim, bardziej liczy się ilość spożytego makaronu. Nadmiar węglowodanów, nawet tych dobrych, odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego wszystko w granicach rozsądku – poucza dietetyk Joanna Choińska, która zwraca uwagę także na inną kwestię: rzadko jemy makarony same, często spożywamy je z tuczącymi dodatkami.
– Sosy na bazie śmietany, te gotowe ze słoików lub torebek, z dodatkiem sera żółtego lub pleśniowego to nie najlepszy wybór, ponieważ są źródłem nasyconych tłuszczów zwierzęcych, utwardzonych tłuszczów roślinnych, glutaminianu sodu, cukru, soli i całej listy dodatków. Taki sos to bomba kaloryczna i w połączeniu z makaronem z łatwością przyprawi nas o zbędne kilogramy – dodaje dietetyk.
Czytaj także: Jedniodniowa dieta owsiana daje świetne efekty. To banalnie proste