Czy warto pić napoje na bazie wody?
Owocowe smaki wydają się nam lepszym odpowiednikiem zwykłej wody. A to błąd, gdyż większość z nich zawiera w swoim składzie nie tylko chemiczne dodatki, ale też mnóstwo cukru. Co jeszcze kryją w sobie napoje na bazie wody?
Sprawdzamy to wraz z dietetykami: Emilią Kołodziejską i Marleną Polak.
Sprawdź koniecznie: Dlaczego warto jeść owoce?
Woda mineralna - Bystra
Skład: Naturalna woda mineralna Bystra, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, środek aromatyzujący, substancje konserwujące: benzoesan sodu, zawiera również flenyloalaninę.
- Tego typu napoje mają często podobny bądź zbliżony skład. Przykładowo - kwas cytrynowy występuje we wszystkich tego typu wodach - mówi dietetyk Emilia Kołodziejska. - Jest on naturalnym regulatorem smaku. Nie jest niebezpieczny. Reguluje kwasowość produktu - dodaje dietetyk.
Sprawdź koniecznie: Nieodkryte właściwości zdrowotne jabłek
Arctic plus na naturalnej wodzie mineralnej. Napój niegazowany o smaku cytryny.
Skład: Naturalna woda mineralna, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat cytrynowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu.
- Benzoesan sodu jest uważany za nieszkodliwy konserwant, jeśli nie przekroczymy dozwolonej dawki dziennego spożycia. Wynosi ona 5 mg na kg masy ciała. Jest wydalany z naszego organizmu wraz z moczem, nie gromadzi się więc w ciele. Jednak, jak każdy ulepszacz może wywołać u niektórych osób reakcje alergiczne. Narażone są przede wszystkim dzieci - wylicza Emilia Kołodziejska.
1,5 litrowa butelka dostarczy nam 270 kcal. Znajdziemy w niej także 67,5 g cukru. Przyjmując, że 1 łyżeczka cukru to 5 g w 1,5 litrowej butelce jest 13,5 łyżeczki.
Sprawdź koniecznie: Zobacz jakie dodatki producenci umieszczają w produktach żywnościowych.
Nałęczowianka z soczystym smakiem jabłka i gruszki.
Skład: Naturalna woda mineralna Nałęczowianka (95 %), syrop glukozowo-furktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat jabłka z innymi naturalnymi aromatami, substancje słodzące: acesulfamK, sukraloza.
Acesulfam K znany jako E 950 to słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. Przez producentów żywności stosowany do wyrobu potraw i napojów bezcukrowych. Produkty te mają niewiele kalorii, a dzięki chwytliwym opisom na opakowaniu (np. "sugar free") są sprzedawane w ogromnych ilościach - mówi dietetyk Marlena Polak.
1,5 litrowa butelka dostarczy nam 195 kcal. Znajdziemy w niej także 46,5 g cukru. W 1,5-litrowej butelce jest przeszło 9 łyżeczek cukru.
Sprawdź koniecznie: Gruszki idealna dla naszego przewodu pokarmowego.
Żywiec ze smakiem
Skład: Naturalna woda źródlana 93 proc., cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: Benzoesan sodu, aromat, sok jabłkowy z zagęszczonego soku jabłkowego (0,1 proc.).
Wszystkie napoje na bazie wody zawierają cukier. Jeżeli ktoś dba o linię, to lepiej zrezygnować z picia ich. Szklanka takiej wody to ok. 2-3 łyżeczki cukru. Co prawda jest go mniej niż w szklance napojów gazowanych, ale przecież taka woda ma być produktem dietetycznym – mówi dietetyk Emilia Kołodziejska.
1,5 litrowa butelka dostarczy nam 279 kcal. Znajdziemy w niej także 70,5 g cukru, czyliponad 14 łyżeczek.
Sprawdź koniecznie: Jak skutecznie obniżyć poziom glukozy we krwi?
Cechini Muszyna - na bazie wody mineralnej.
Skład: Naturalna woda mineralna wysokozmineralizowana z dodatkiem naturalnego aromatu z cytryny, w toku produkcji wodę poddano procesowi napowietrzania i filtracji. Nasycona CO2 (do 1500 mg/l), bez cukru.
Woda Cechini Muszyna jest najlepszą w naszym zestawieniu. Nie ma w składzie ani cukru, ani innych słodzików.
Sprawdź koniecznie: Czy dieta bez węglowodanów jest możliwa?