Czym jest witamina A? Funkcje i źródła witaminy A 

Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, prowitaminą A oraz akseroftolem. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni wiele funkcji w organizmie. Jest niezbędna przede wszystkim do prawidłowego widzenia. Niedobór witaminy A w diecie jest przyczyną tzw. kurzej ślepoty oraz zmian skórnych. Również niebezpieczny jest jej nadmiar w organizmie. Sprawdź, jaką rolę pełni witamina A i jakie są jej źródła pokarmowe.

Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A.Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A.
Źródło zdjęć: © iStock

Rola witaminy A w organizmie

Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem (inaczej prowitamina A).

W organizmie występuje jako retinol i gromadzona jest głównie w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. W organizmie człowieka witamina A może powstawać także z prowitaminy A, czyli karotenu.

Rozpuszczalna w tłuszczach witamina A pełni liczne funkcje w organizmie:

Pochodne witaminy A - retinoidy

  • odpowiada za procesy widzenia - dzięki niej możliwe jest tworzenie rodopsyny - substancji, która umożliwia dobre widzenie. Jej brak jest przyczyną "kurzej ślepoty", czyli osłabionego widzenia po zmierzchu,
  • pełni funkcje somatyczne, takie jak: wzrost, rozwój oraz różnicowanie tkanki nabłonkowej i kostnej
  • ma wpływ na rozwój łożyska i wzrost embrionu,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, tzn. usuwa wolne rodniki z organizmu,
  • chroni przed rozwojem nowotworów: jelit, prostaty, piersi i płuc,
  • zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka,
  • jest niezbędna do regeneracji skóry, gojenia ran,
  • korzystnie działa na serce, obniżając poziom cholesterolu we krwi
  • wywiera korzystny wpływ na funkcje rozrodcze organizmu: u mężczyzn bierze udział w spermatogenezie, czyli powstawaniu i dojrzewaniu plemników, z kolei u kobiet zapobiega poronieniom oraz wchłonięciu zarodka w pierwszych tygodniach ciąży,
  • wzmacnia odporność, gdyż przyczynia się do utrzymania ciągłości błon śluzowych przewodów: pokarmowego, oddechowego, moczowo-płciowego. Poza tym jest niezbędna w dojrzewaniu i różnicowaniu się komórek układu immunologicznego: neutrofili, monocytów, bazofili, eozynofili, limfocytów,
  • wpływa pozytywnie na pracę tarczycy,
  • uczestniczy w procesie syntezy hormonów steroidowych,
  • jest niezbędna do prawidłowego tworzenia szkliwa nazębnego.

Z kolei retinoidy, czyli witamin A oraz jej naturalne i syntetyczne analogi, pełnią ważną rolę w leczeniu trądziku. Do pochodnych witaminy A zalicza się: tretynoinę (kwas witaminy A), izotretynoinę ( kwas 13-cis witaminy A), adapalen i tazaroten. Kwas 13-cis witaminy A ma wielokierunkowy mechanizm działania.

Działanie witaminy A na trądzik polega na normalizacji procesów złuszczania się w obrębie przewodów wyprowadzających gruczoły łojowe. Poza działaniem keratolitycznym i przeciwłojotokowym, wywiera efekt przeciwzapalny oraz przeciwbakteryjny. Terapię można rozpocząć po wykluczeniu ciąży. Izotretynoinę należy stosować w dawce 0,5- 1,0 mg/kg/dobę do łącznej dawki przynajmniej 120 mg/kg masy ciała. Przy takim dawkowaniu terapia trwa ok. 4-7 miesięcy. W razie potrzeby kurację należy powtórzyć po 6 miesiącach.

W czasie leczenia trądziku, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych leków przeciwtrądzikowych.

Zapotrzebowanie na witaminę A

Zalecana ilość tej witaminy dla osób dorosłych to 1000 mcg na dobę, w przypadku dzieci jest to 400–700 mcg na dobę.

Osoby, które pracują przy komputerze, potrzebują większej ilości witaminy A. Jeżeli masz objawy niedoboru witaminy A, skontaktuj się z lekarzem, który ustali jej dziennie zapotrzebowanie.

Niedobór witaminy A

Niedobór witaminy A może doprowadzić do pogorszenia widzenia, "kurzej ślepoty". Choroba ta objawia się osłabieniem widzenia przy słabym świetle wskutek niedoboru światłoczułego barwinka w oku, który warunkuje widzenie po zmierzchu. Niedobór tej witaminy może skutkować uszkodzeniem wzroku.

Inne objawy niedoboru witaminy A to:

  • suchość skóry,
  • zespół suchego oka,
  • nadmierne rogowacenie skóry i nabłonków,
  • kruche i łamliwe paznokcie, które wolno rosną,
  • kruche, łamliwe i suche włosy,
  • szorstka skóra,
  • brak apetytu,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • zahamowanie wzrostu.

Nadmiar gromadzi się w tkance tłuszczowej

Witamina A magazynowana jest w tkance tłuszczowej, dlatego bardzo łatwo można ją przedawkować, jeśli jest przyjmowana przez długi czas lub w dużych dawkach.

Nadmiar witaminy A objawia się:

  • drażliwością,
  • zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego (m.in. wymioty, nudności),
  • krwawieniem dziąseł,
  • żółtopomarańczowym zabarwieniem skóry,
  • powiększeniem wątroby i śledziony,
  • ociężałością,
  • osłabieniem mięśni,
  • utratą apetytu,
  • zahamowaniem wzrostu,
  • owrzodzeniem skóry,
  • łysieniem,
  • obrzmieniem powiek,
  • wytrzeszczem oczu,
  • samoistnym złamaniem kości,
  • krwotokami,
  • deformacjami czaszki i twarzy,
  • dysfunkcjami serca, nerek i centralnego systemu nerwowego,
  • wypadaniem włosów,
  • świądem skóry.

Witamina A w czasie ciąży

Nadmiar witaminy A w czasie ciąży może spowodować wady płodu, a także przyczynić się do porodu przedwczesnego czy powikłań w czasie porodu. W związku z tym kobieta spodziewająca się dziecka nie może doprowadzić do nadmiaru tej witaminy w organizmie.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Witamina A występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najlepszym jej źródłem jest tłuszcz rybi, zwany popularnie tranem. Stosunkowo duże jej ilości występują w produktach mlecznych oraz żółtkach jaj. Niewielkie jego ilości występują w mleku krów żywionych na pastwiskach oraz maśle.

Dobrym źródłem witaminy A jest także tuńczyk. Już 100 gramów tej ryby zapewni w 50 proc. zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Inne ryby i owoce morza, również bogate w witaminę A, to chociażby jesiotr, makrela czy ostrygi.

Z kolei karoten występuje głównie w produktach roślinnych. Najwięcej karotenu znajduje się w owocach i warzywach koloru czerwonego, pomarańczowego, takich jak:

  • marchew - na myśl o witaminie A, większości z nas od razu przychodzi do głowy marchewka. I rzeczywiście jest ona bogata w tę witaminę
  • bataty - swój pomarańczowy kolor zawdzięczają beta-karotenowi
  • czerwona papryka - wydawać by się mogło, że żółta, czerwona lub zielona papryka różnią się od siebie jedynie kolorem i smakiem. Nic bardziej mylnego. Każdy z rodzajów papryki ma nieco inne właściwości, przy czym najlepszym źródłem witaminy A jest papryka czerwona (na jej kolor wpływa właśnie beta-karoten). Jedna średniej wielkości papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w 140 proc.
  • suszone morele - już kubek tych smacznych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w 94 proc. Dietetycy polecają, aby każdego dnia zjadać 10 suszonych moreli.

Nie brakuje jej również w warzywach koloru zielonego, np. brokułach.

Tabela. Zawartość witaminy A i karotenu w wybranych produktach spożywczych.

Witamina A oraz karoten są mało wrażliwe na temperaturę do 100 stopni Celsjusza. W wyższych temperaturach (np. podczas smażenia) ulegają zniszczeniu.

Ponadto zarówno retinol, jak i karoten ulegają rozkładowi pod wpływem światła (promieniowanie UV) oraz w trakcie jełczenia tłuszczów.

Witamina A w kosmetykach

Witamina A jest też składnikiem kosmetyków, np. kremów. Wnika ona w warstwę rogową naskórka, przyspieszając jego odnowę oraz różnicowanie keratynocytów. Ponadto bierze udział w podziałach komórek skóry.

Poprawia nawilżenie skóry poprzez wzmocnienie funkcji ochronnej naskórka i zmniejszenie utraty wody. Retinol zawarty w kremach wygładza i uelastycznia skórę, likwiduje drobne zmarszczki. Ponadto zmniejsza przebarwienia skóry i zwiększa syntezę kolagenu. Dzięki temu skóra jest bardziej wytrzymała na uszkodzenia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka