Pij, gdy jesz pączki. Lekarka tłumaczy dlaczego
Dla niektórych Tłusty Czwartek jest jedynym momentem w ciągu całego roku, kiedy bez wyrzutów sumienia mogą oddać się jedzeniu pączków. Dr Katarzyna Świątkowska na swoim profilu na Facebooku udziela porad, jak w tym dniu nie nabawić się bólu brzucha.
1. Z pączkami pij herbatę
Dr Świątkowska argumentuje, że picie herbaty podczas jedzenia pączków może być korzystne dla naszego zdrowia. W zależności od naszych upodobań smakowych, możemy wybierać między czarną a zieloną herbatą.
Oba te typy napojów mają wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają polifenole, które pomagają w ograniczaniu absorpcji tłuszczu i cukru z naszych posiłków.
Tak więc, kiedy spożywamy pączka i pijemy do niego herbatę, nie wszystkie węglowodany zostaną natychmiast rozłożone na "najdrobniejsze składniki" i nie będą wchłaniane. Co więcej, te węglowodany trafią do naszych jelit, gdzie staną się pożywieniem dla korzystnej mikrobiomu.
"Niestrawione, dzięki herbacianym polifenolom, węglowodany - nie dość, że nie są wchłaniane, nie są źródłem kalorii, nie odkładają się tam gdzie nie chcemy, to stają się pokarmem dla korzystnej mikroflory jelitowej" - wyjaśnia ekspertka.
2. Jednokrotne wsparcie
Gdy konsumujemy herbatę w trakcie jedzenia pączków, absorpcja węglowodanów i tłuszczów jest mniejsza, co powoduje, że dostarczają one mniej kalorii. Nie mamy jednak zielonego światła, aby każdego dnia konsumować jedzenie przesiąknięte tłuszczem i cukrem, a potem popijać je herbatą.
Lekarka odnotowuje, że wyniki badań sugerują, że herbata przygotowana z fermentowanych liści - czarna lub oolong, może skuteczniej hamować wchłanianie węglowodanów i tłuszczów.
"Efekt jest taki, że mamy przyjemność z jedzenia (np. pączków), ale nie wszystkie kalorie z nich przedostaną się do naszej krwi i potem do ciała, bowiem herbata wypita z posiłkiem blokuje (w pewnym stopniu) ich rozkładanie na czynniki pierwsze" - podsumowuje dr Świątkowska w poście.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl