Czyszczą żyły, wzmacniają jelita i serce. "Świetny i niedoceniany składnik"

Figi powoli zdobywają uznanie także polskich amatorów owoców. I słusznie, bo w tych małych, niepozornych owocach kryje się moc witamin oraz związków o działaniu prozdrowotnym.

Suszone i świeże figi to cenne źródło błonnika i roślinnych polifenoliSuszone i świeże figi to cenne źródło błonnika i roślinnych polifenoli
Źródło zdjęć: © Pixabay/Twitter
Karolina Rozmus

Chronią serce i wspierają jelita

Figi to królowe owoców – wzmianki o tych owocach pojawiały się już w Biblii, Egipcjanie składali je w ofierze bogom, Grecy z kolei uważali, że są darem od bóstw. W ludowej medycynie suszone figi stosowano jako środek na zaparcia. Współczesne badania potwierdzają, że bogactwo błonnika sprawia, że figi świetnie wpływają na układ pokarmowy, regulując pracę jelit. Są też prebiotykiem, co oznacza, że dokarmiają mikrobiom jelitowy.

Ponadto dzięki błonnikowi regularne spożywanie owoców wpływa na unormowanie profilu lipidowego, zwłaszcza obniżenie szkodliwego cholesterolu LDL. Figi poprzez czyszczenie żył i tętnic mogą zapobiegać chorobom układu krążenia. Cztery suszone owoce mają 100 kcal i w 14 proc. pokrywają zapotrzebowanie na błonnik rozpuszczalny.

Ponadto są źródłem witamin A i C, potasu, wapnia, żelaza czy magnezu. Zawierają również roślinne polifenole, które hamują rozwój wolnych rodników i obniżają stan zapalny w organizmie. Na szczególną uwagę zasługuje kwas abscysynowy, który może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Nie muszą się ich obawiać nawet osoby z problemami z glikemią, ponieważ to właśnie błonnik równoważy wysoką zawartość cukru, zapobiegając skokom glukozy we krwi.

Najlepsze źródła błonnika

Figi mogą obniżać ciśnienie, zbijać cholesterol i zapobiegać skokom glukozy we krwi
Figi mogą obniżać ciśnienie, zbijać cholesterol i zapobiegać skokom glukozy we krwi © Pixabay

Po figi powinny sięgać także osoby z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki obecności potasu mogą obniżać ciśnienie krwi, a dodatkowo błonnik sprzyja usuwaniu z organizmu nadmiaru sodu. Pozytywnego wpływu fig dowiodły badania prowadzone na zwierzętach – okazało się, że owoce działają korzystnie zarówno w przypadku prawidłowego ciśnienia krwi, jak i rozpoznanego nadciśnienia.

Owoce warto jeść również w trosce o zdrowe i mocne kości. Badania wskazują, że dieta bogata w potas, a także wapń może zapobiegać rozwojowi osteoporozy.

Lepsze niż ciastka i batoniki

Specjalista ds. żywienia, prof. Christopher Gardner z Uniwersytetu Stanforda w Kalifornii, przyznaje, że choć sam ma drzewko figowe w swoim ogrodzie, to najchętniej sięga po owoce w formie suszonej. W przeciwieństwie do świeżych fig zawsze są słodkie. Prof. Gardner ujawnia, że zjada ok. 500 g suszonych fig tygodniowo, kupując ulubiony przysmak na lokalnym targu.

- Myślę, że to świetny i niedoceniany składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów – mówi cytowany przez organizację American Heart Association ekspert.

Dodaje, że zawsze ma pod ręką słoik pełen suszonych fig, po które sięga, gdy dopadnie go ochota na coś słodkiego. Zdaniem prof. Gardnera to znacznie lepsza alternatywa dla batonika czy ciastek. Ekspert przypomina, że figi są istotnym elementem uznawanej za najzdrowszą, szczególnie korzystną dla serca, diety śródziemnomorskiej. Świeże figi z powodzeniem można dodawać do sałatek, a także podawać przekrojone na pół z dodatkiem orzechów.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka