Figi – charakterystyka, wartości odżywcze, jak jeść, właściwości lecznicze
Figi to bardzo smaczne owoce, które rosną w basenie Morza Śródziemnego. Posiadają wiele właściwości odżywczych. Figi możemy spożywać na surowo, a także w postaci suszonej. Szczególnie suszone figi są dobrym źródłem minerałów. Dlaczego warto jeść figi? Jak wybrać najlepsze figi?
W tym artykule:
Co to są figi?
Figa jest owocem, który rośnie na drzewie zwanym figowiec. Ma kształt małej gruszki. W środku ma bardzo dużo miąższu. Dojrzała figa może mieć kolor od zielonego po ciemnofioletowy, a nawet czarny.
Miąższ figi ma kolor od złotawego po czerwony. Smak figi zależy od stopnia dojrzałości owocu. Niedojrzała figa jest mdła, a dojrzała soczysta i słodka.
Figi powinny być przechowywane w pomieszczeniach suchych i przewiewnych. Jeżeli dostaną trochę wilgoci, zaczynają pleśnieć i fermentować.
Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe
Figi suszy się w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. Biały nalot, który możemy zaobserwować na suszonych figach to nic innego jak cukier.
Wartości odżywcze fig
Świeże figi zawierają ok. 80 proc. wody. 100 g suszonych fig to tylko 61 kalorii. W swoim składzie mają:
- glukozę i fruktozę,
- białka,
- pektyny,
- beta-karoten
- witaminę C,
- witaminę PP,
- witaminy z grupy B.
Figi są bogate w minerały: potas, wapń, magnez i fosfor.
Figi suszone zawierają tylko 30 proc. wody. W 100 gramach suszonych fig mamy aż 250 kcal.
Suszone figi to skarbnica wapnia i innych minerałów (potas, żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk). Te suszone owoce mają bardzo dużo błonnika.
Jak jeść figi?
Figi można spożywać na surowo, ale także w postaci przetworzonej. Figa może być dodatkiem do ciast. W Polsce najczęściej możemy kupić figi suszone oraz sprasowane.
Figi surowe można coraz częściej kupić w sklepach, jednak nie są one tak smaczne, jak w krajach, w których rosną naturalnie.
Suszone figi mogą być przechowywane nawet przez rok. Świeże figi nie nadają się do przechowywania. Można przygotowywać z nich dżemy, konfitury, konserwy, kompoty. Z fig produkuje się także wino figowe.
Prażone suszone figi mogą być namiastką kawy. Z suszonych fig wytwarza się także napój figuette. Figi namacza się w wodzie z dodatkiem owoców jałowca.
Właściwości lecznicze
Figi stosuje się w medycynie naturalne. Pomagają na choroby sercowo-naczyniowe i niedokrwistość.
Figi mają działanie przeczyszczające. Pomagają przy zaparciach, bólach brzucha, a także bólach menstruacyjnych. Są polecane osobom, które borykają się z zapaleniem pęcherza moczowego oraz dolegliwościami związanymi z nerkami.
Kawa z prażonej figi lub herbata figowa pomagają w czasie przeziębienia, chorobach gardła, katarze oraz chorobach płuc. Jeżeli masz gorączkę, możesz sięgnąć po figi. Owoce sprawdzają się dobrze również w walce z anemią.
Ze względu na dużą zawartość wapnia, figi są polecane osobom, które chorują na osteoporozę. Magnez zawarty w figach powoduje obniżenie stresu oraz poprawia pamięć.
Dzięki suszonym figom możemy zmniejszyć rozdrażnienie i nerwowość, a także poprawić jakość snu.
Figi zapobiegają nowotworom jelit oraz piersi. Figa pomaga zredukować cholesterol. Z liści fig można przygotować nalewkę, która polecana jest osobom mającym duszności oraz astmę.
Figi są określane jako afrodyzjak. Zaleca się je mężczyzną, którzy mają problemy z erekcją.
Figi zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny. Dzięki figom poprawia się także wytrzymałość podczas stosunku.
Kaloryczność surowych fig
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 64 g (1 duża) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 74,0 kcal | 47,4 kcal |
| Białko | 0,75 g | 0,48 g |
| Węglowodany | 19,18 g | 12,28 g |
| Cukier | 16,26 g | 10,41 g |
| Błonnik | 2,90 g | 1,86 g |
| Tłuszcz | 0,30 g | 0,19 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,06 g | 0,04 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,04 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,14 g | 0,09 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 2,00 mg | 1,28 mg |
| Równoważnik folianów | 6,00 µg | 3,84 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,04 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,05 mg | 0,03 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,40 mg | 0,26 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,30 mg | 0,19 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,11 mg | 0,07 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 6,00 µg | 3,84 µg |
| Witamina B4 - cholina | 4,70 mg | 3,01 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 142 i.u. | 90,9 i.u. |
| Witamina A | 7,00 µg RAE | 4,48 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 85,0 µg | 54,4 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 9,00 µg | 5,76 µg |
| Witamina E | 0,11 mg | 0,07 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 4,70 µg | 3,01 µg |
| Wapń | 35,0 mg | 22,4 mg |
| Żelazo | 0,37 mg | 0,24 mg |
| Magnez | 17,00 mg | 10,88 mg |
| Fosfor | 14,00 mg | 8,96 mg |
| Potas | 232 mg | 148 mg |
| Sód | 1,00 mg | 0,64 mg |
| Cynk | 0,15 mg | 0,10 mg |
| Miedź | 0,07 mg | 0,05 mg |
| Mangan | 0,13 mg | 0,08 mg |
| Selen | 0,20 µg | 0,13 µg |
| Woda | 79,1 g | 50,6 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.