Figi – charakterystyka, wartości odżywcze, jak jeść, właściwości lecznicze

Figi to bardzo smaczne owoce, które rosną w basenie Morza Śródziemnego. Posiadają wiele właściwości odżywczych. Figi możemy spożywać na surowo, a także w postaci suszonej. Szczególnie suszone figi są dobrym źródłem minerałów. Dlaczego warto jeść figi? Jak wybrać najlepsze figi?

Figi – charakterystyka, wartości odżywcze, jak jeść, właściwości lecznicze Figi – charakterystyka, wartości odżywcze, jak jeść, właściwości lecznicze
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to są figi?

Figa jest owocem, który rośnie na drzewie zwanym figowiec. Ma kształt małej gruszki. W środku ma bardzo dużo miąższu. Dojrzała figa może mieć kolor od zielonego po ciemnofioletowy, a nawet czarny.

Miąższ figi ma kolor od złotawego po czerwony. Smak figi zależy od stopnia dojrzałości owocu. Niedojrzała figa jest mdła, a dojrzała soczysta i słodka.

Figi powinny być przechowywane w pomieszczeniach suchych i przewiewnych. Jeżeli dostaną trochę wilgoci, zaczynają pleśnieć i fermentować.

Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe

Figi suszy się w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. Biały nalot, który możemy zaobserwować na suszonych figach to nic innego jak cukier.

Wartości odżywcze fig

Świeże figi zawierają ok. 80 proc. wody. 100 g suszonych fig to tylko 61 kalorii. W swoim składzie mają:

  • glukozę i fruktozę,
  • białka,
  • pektyny,
  • beta-karoten
  • witaminę C,
  • witaminę PP,
  • witaminy z grupy B.

Figi są bogate w minerały: potas, wapń, magnez i fosfor.

Figi suszone zawierają tylko 30 proc. wody. W 100 gramach suszonych fig mamy aż 250 kcal.

Suszone figi to skarbnica wapnia i innych minerałów (potas, żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk). Te suszone owoce mają bardzo dużo błonnika.

Jak jeść figi?

Figi można spożywać na surowo, ale także w postaci przetworzonej. Figa może być dodatkiem do ciast. W Polsce najczęściej możemy kupić figi suszone oraz sprasowane.

Figi surowe można coraz częściej kupić w sklepach, jednak nie są one tak smaczne, jak w krajach, w których rosną naturalnie.

Suszone figi mogą być przechowywane nawet przez rok. Świeże figi nie nadają się do przechowywania. Można przygotowywać z nich dżemy, konfitury, konserwy, kompoty. Z fig produkuje się także wino figowe.

Prażone suszone figi mogą być namiastką kawy. Z suszonych fig wytwarza się także napój figuette. Figi namacza się w wodzie z dodatkiem owoców jałowca.

Właściwości lecznicze

Figi stosuje się w medycynie naturalne. Pomagają na choroby sercowo-naczyniowe i niedokrwistość.

Figi mają działanie przeczyszczające. Pomagają przy zaparciach, bólach brzucha, a także bólach menstruacyjnych. Są polecane osobom, które borykają się z zapaleniem pęcherza moczowego oraz dolegliwościami związanymi z nerkami.

Kawa z prażonej figi lub herbata figowa pomagają w czasie przeziębienia, chorobach gardła, katarze oraz chorobach płuc. Jeżeli masz gorączkę, możesz sięgnąć po figi. Owoce sprawdzają się dobrze również w walce z anemią.

Ze względu na dużą zawartość wapnia, figi są polecane osobom, które chorują na osteoporozę. Magnez zawarty w figach powoduje obniżenie stresu oraz poprawia pamięć.

Dzięki suszonym figom możemy zmniejszyć rozdrażnienie i nerwowość, a także poprawić jakość snu.

Figi zapobiegają nowotworom jelit oraz piersi. Figa pomaga zredukować cholesterol. Z liści fig można przygotować nalewkę, która polecana jest osobom mającym duszności oraz astmę.

Figi są określane jako afrodyzjak. Zaleca się je mężczyzną, którzy mają problemy z erekcją.

Figi zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny. Dzięki figom poprawia się także wytrzymałość podczas stosunku.

Kaloryczność surowych fig

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 64 g (1 duża)
Wartość energetyczna74,0 kcal47,4 kcal
Białko0,75 g0,48 g
Węglowodany19,18 g12,28 g
Cukier16,26 g10,41 g
Błonnik2,90 g1,86 g
Tłuszcz0,30 g0,19 g
Tłuszcze nasycone0,06 g0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone0,07 g0,04 g
Tłuszcze wielonienasycone0,14 g0,09 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C2,00 mg1,28 mg
Równoważnik folianów6,00 µg3,84 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,04 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,05 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,40 mg0,26 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,30 mg0,19 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,11 mg0,07 mg
Witamina B9 - kwas foliowy6,00 µg3,84 µg
Witamina B4 - cholina4,70 mg3,01 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A142 i.u.90,9 i.u.
Witamina A7,00 µg RAE4,48 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten85,0 µg54,4 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna9,00 µg5,76 µg
Witamina E0,11 mg0,07 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K4,70 µg3,01 µg
Wapń35,0 mg22,4 mg
Żelazo0,37 mg0,24 mg
Magnez17,00 mg10,88 mg
Fosfor14,00 mg8,96 mg
Potas232 mg148 mg
Sód1,00 mg0,64 mg
Cynk0,15 mg0,10 mg
Miedź0,07 mg0,05 mg
Mangan0,13 mg0,08 mg
Selen0,20 µg0,13 µg
Woda79,1 g50,6 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka