Dania na Sylwestra - 5 najlepszych przepisów na dania sylwestrowe
Dania na Sylwestra powinny być różnorodne i podawane w formie łatwej do zjedzenia, na przykład przekąski na jeden kęs. Poniżej przedstawiamy propozycję dań na Sylwestra, które są błyskawiczne w przygotowaniu, a zachwycają smakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jakie dania warto przygotować na Sylwestra?
1. Przepisy na dania na Sylwestra
1.1. Przepis na sałatkę gyros
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- pół kapusty pekińskiej,
- 50 g ogórków konserwowych,
- mała puszka kukurydzy,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 1 mała czerwona cebula,
- pół długiego zielonego ogórka,
- przyprawa gyros,
- 1 łyżka oleju.
Składniki na sos czosnkowy:
- 1,5 łyżki majonezu,
- pół łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, odrobiną soli i pieprzu. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
W niewielkim pojemniku mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Ogórki kroimy w niewielką kostkę, cebulę w cienkie piórka, pomidorki dzielimy na pół lub cztery części, a kapustę pekińską drobno siekamy.
W sporej szklanej misce układamy warstwowo składniki sałatki: pół usmażonego kurczaka, cebula, świeży ogórek, kukurydza, połowa sosu, pomidorki, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, resztka sosu i piersi z kurczaka.
1.2. Przepis na roladki z tortilli
Składniki:
- 6 tortilli pszennych,
- 400 g serka śmietankowego,
- 500 g szynki w dużych plastrach,
- 280 g żółtego sera w plastrach,
- 200 g ogórków konserwowych,
- sałata lodowa,
- czerwona papryka,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Tortille smarujemy grubszą warstwą serka śmietankowego w wersji klasycznej lub z dodatkiem ulubionych ziół. Każdy placek posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku, następnie układamy plastry szynki i żółtego sera.
Wierzch pokrywamy umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty, a w odległości kilku centymetrów od jednego brzegu układamy pokrojone w słupki ogórki oraz paprykę.
Całość oprószamy delikatnie solą i pieprzem i zwijamy ruloniki, zaczynając od miejsca, gdzie ułożyliśmy warzywa. Gotowe ruloniki kroimy w plastry i układamy na talerzu.
1.3. Przepis na chrupiące stripsy z kurczaka
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 10 łyżek mąki kukurydzianej,
- 250-280 g płatków kukurydzianych,
- 4 jajka,
- 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne kawałki i posypujemy odrobiną soli. W głębszym talerzu mieszamy jajka z przyprawą do kurczaka i słodką papryka. Do osobnego pojemnika wsypujemy mąkę, natomiast do trzeciego - pokruszone płatki.
Na patelnię wylewamy olej, w takiej ilości by przykrył dno i rozgrzewamy go. Kurczaka zanurzamy w mące, później w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych i smażymy na złoto z obu stron.
1.4. Przepis na zapiekane bagietki z serem
Składniki:
- 2 długie bagietki pszenne,
- 6 łyżek pesto bazyliowego,
- pół czerwonej papryki,
- 100 g szynki,
- 100 g mozzarelli,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bagietkę kroimy po skosie na równe kawałki, każdy z nich smarujemy pesto, przykrywamy szynką, mozzarellą, posiekaną papryką i oprószamy ziołami. Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
1.5. Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki sosu czosnkowego,
- 10 plasterków szynki,
- 10 plasterków żółtego sera,
- papryka czerwona,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozkładamy, smarujemy przecierem i sosem czosnkowych (omijając brzegi), przykrywamy szynką, serem, pokrojoną drobno papryką i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Zwijamy ciasto, zaczynając od szerszej części i dociskamy końce. Każdy rulon kroimy na 14 kawałków, przekładamy ja na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 15-20 minut.