Trwa ładowanie...

Dania na Sylwestra - 5 najlepszych przepisów na dania sylwestrowe

Dania na Sylwestra powinny być różnorodne i podawane w formie łatwej do zjedzenia, na przykład przekąski na jeden kęs. Poniżej przedstawiamy propozycję dań na Sylwestra, które są błyskawiczne w przygotowaniu, a zachwycają smakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jakie dania warto przygotować na Sylwestra?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Przepisy na dania na Sylwestra

1.1. Przepis na sałatkę gyros

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 50 g ogórków konserwowych,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • pół długiego zielonego ogórka,
  • przyprawa gyros,
  • 1 łyżka oleju.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 1,5 łyżki majonezu,
  • pół łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, odrobiną soli i pieprzu. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

W niewielkim pojemniku mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Ogórki kroimy w niewielką kostkę, cebulę w cienkie piórka, pomidorki dzielimy na pół lub cztery części, a kapustę pekińską drobno siekamy.

W sporej szklanej misce układamy warstwowo składniki sałatki: pół usmażonego kurczaka, cebula, świeży ogórek, kukurydza, połowa sosu, pomidorki, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, resztka sosu i piersi z kurczaka.

1.2. Przepis na roladki z tortilli

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • 500 g szynki w dużych plastrach,
  • 280 g żółtego sera w plastrach,
  • 200 g ogórków konserwowych,
  • sałata lodowa,
  • czerwona papryka,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Tortille smarujemy grubszą warstwą serka śmietankowego w wersji klasycznej lub z dodatkiem ulubionych ziół. Każdy placek posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku, następnie układamy plastry szynki i żółtego sera.

Wierzch pokrywamy umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty, a w odległości kilku centymetrów od jednego brzegu układamy pokrojone w słupki ogórki oraz paprykę.

Całość oprószamy delikatnie solą i pieprzem i zwijamy ruloniki, zaczynając od miejsca, gdzie ułożyliśmy warzywa. Gotowe ruloniki kroimy w plastry i układamy na talerzu.

1.3. Przepis na chrupiące stripsy z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 250-280 g płatków kukurydzianych,
  • 4 jajka,
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne kawałki i posypujemy odrobiną soli. W głębszym talerzu mieszamy jajka z przyprawą do kurczaka i słodką papryka. Do osobnego pojemnika wsypujemy mąkę, natomiast do trzeciego - pokruszone płatki.

Na patelnię wylewamy olej, w takiej ilości by przykrył dno i rozgrzewamy go. Kurczaka zanurzamy w mące, później w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych i smażymy na złoto z obu stron.

1.4. Przepis na zapiekane bagietki z serem

Składniki:

  • 2 długie bagietki pszenne,
  • 6 łyżek pesto bazyliowego,
  • pół czerwonej papryki,
  • 100 g szynki,
  • 100 g mozzarelli,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bagietkę kroimy po skosie na równe kawałki, każdy z nich smarujemy pesto, przykrywamy szynką, mozzarellą, posiekaną papryką i oprószamy ziołami. Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.

1.5. Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki sosu czosnkowego,
  • 10 plasterków szynki,
  • 10 plasterków żółtego sera,
  • papryka czerwona,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozkładamy, smarujemy przecierem i sosem czosnkowych (omijając brzegi), przykrywamy szynką, serem, pokrojoną drobno papryką i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Zwijamy ciasto, zaczynając od szerszej części i dociskamy końce. Każdy rulon kroimy na 14 kawałków, przekładamy ja na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 15-20 minut.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.