Trwa ładowanie...

Desery w pucharkach - pomysły, przepisy, wartości odżywcze

 Kinga Olchowy
17.04.2023 16:23
Desery w pucharkach to świetny pomysł na słodką przekąskę po obiedzie
Desery w pucharkach to świetny pomysł na słodką przekąskę po obiedzie (AdobeStock)

Desery w pucharkach to świetny pomysł na słodką przekąskę po obiedzie. Są zwykle niskokaloryczne, pełne świeżych owoców albo pysznych lodów. Można je przygotować na wiele sposobów, a każdy z nich sprawdzi się idealnie zarówno wiosną i latem, jak i podczas chłodnych miesięcy. W pucharku doskonale prezentują się desery z truskawkami, bananami, a także serkiem mascarpone czy galaretką. Nie można zapomnieć także o aromatycznym tiramisu. Z czego zrobić deserowy pucharek?

spis treści

1. Pomysły na desery w pucharkach

Aby przygotować zdrowy deser w pucharku, potrzebujemy tak naprawdę świeżych owoców oraz lekkiego serka lub jogurtu. Doskonale sprawdzają się także lody i mrożone owoce, a także słodkości przygotowane na bazie kawy lub kakao. Do pucharków można dodać także:

  • orzechy
  • galaretkę
  • mascarpone
  • banany, truskawki, maliny
Zobacz film: "Słodko-kwaśny deser z rabarbaru"

Poznaj przepis na zdrowe desery w pucharkach.

1.1. Deser z truskawkami

Truskawki to bogactwo witamin i minerałów. Świetnie smakują i orzeźwiają, zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. Aby przygotować deser z truskawkami, do pucharka należy włożyć serek mascarpone tak, aby wypełnił całe dno. Następnie należy ułożyć na wierzchu pokrojone w ćwiartki truskawki, posypać startą czekoladą oraz posiekanymi migdałami. Całość można dodatkowo polać miodem.

Pucharek z truskawkami można zrobić także na bazie śmietankowych lodów zamiast serka mascarpone albo wymieszać wszystkie składniki z jogurtem naturalnym.

Budyń owsiany. Ekspresowy przepis na aksamitny deser
Budyń owsiany. Ekspresowy przepis na aksamitny deser

Budyń owsiany to zdrowa przekąska, która doskonale sprawdza się zarówno w formie śniadań, jak i deserów.

przeczytaj artykuł

1.2. Tiramisu w pucharkach

Tiramisu to znany i lubiany deser kawowy. Można przygotować go w wysokiej szklance, niewielkiej miseczce albo w pucharku. Aby zrobić ten pyszny deser, potrzebne będą:

  • ⅓ szklanki mocnej, parzonej kawy
  • serek mascarpone i śmietanka 30% w równych proporcjach
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • okrągłe biszkopty
  • kilka łyżeczek kakao
  • opcjonalnie likier typu Amaretto

Śmietankę należy zmiksować z serkiem, a kawę wymieszać z cukrem oraz likierem i poczekać, aż przestanie być gorąca. Następnie należy moczyć w niej biszkopty, aby zmiękły i mogły być rozłożone na dnie pucharka. Na biszkopty przesiewamy odrobinę kakao i wykładamy porcję serka ze śmietanką. Następnie znów układamy moczone w kawie biszkopty, kakao oraz serek. Powtarzamy, aż wypełnimy cały pucharek i posypujemy całość kakao.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

1.3. Deser z bananów

Banany to bogactwo potasu oraz magnezu, więc warto wykorzystywać je w pysznych deserach. Jeśli chodzi o desery w pucharkach, banany świetnie komponują się smakowo z galaretką i bitą śmietaną albo serkiem mascarpone. Wystarczy na spód pucharku wylać galaretkę, zatopić w niej kilka plasterków banana, a następnie pozostawić do zastygnięcia.

Na wierzch można wyłożyć serek lub bitą śmietanę (najlepiej domową) wymieszaną z bananami, wiórkami czekolady albo orzechami.

Galaretka ma niewiele kalorii, dlatego można wzbogacić taki deser o bardziej słodkie dodatki.

1.4. Desery z mascarpone w pucharkach

Mascarpone to włoski, słodki serek, wyrabiany ze śmietanki. Jego kremowa formuła pozwala na wykorzystywanie go do wszelkiego rodzaju deserów na zimno. Można mieszać go dowolnie – z owocami, lodami oraz wszelkimi innymi dodatkami.

Pucharki z mascarpone najlepiej prezentują się w wersji warstwowej. Na spód naczynia należy pokruszyć herbatniki albo biszkopty (można także polać je aromatem albo likierem). Na wierzch wykładamy wtedy serek wraz z kawałkami czekolady, a na wierzchu układamy sezonowe owoce – jabłka, truskawki, banany, kiwi, etc. Całość dodatkowo można posypać cynamonem, wiórkami kokosowymi, migdałami albo cukrem pudrem. Wszystko zależy od twórczej inwencji oraz charakteru imprezy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze