3 z 6Owsianka
Powstaje na bazie owsa, zboża, które jest bogate w błonnik i lekkostrawne białko. Łagodzi ono podrażnienia śluzówki organów układu pokarmowego i chroni przed infekcjami — od żołądka przez jelito cienkie aż po grube.
To zasługa beta-glukanów, które w trakcie gotowania zmieniają się w gęsty śluz o działaniu żelującym. Składniki te mają też właściwości prebiotyczne. Wspierają funkcjonowanie flory bakteryjnej, która zasiedla przewód pokarmowy.
Owsianka działa ochronnie w przypadku takich dolegliwości jak biegunki. Ponadto ogranicza powstawanie wrzodów dwunastnicy. Z kolei nierozpuszczalny błonnik obecny w owsie pobudza ruchy robaczkowe jelit, dzięki czemu nie doskwierają nam zaparcia i hemoroidy.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO dotyczące właściwości czosnku
Zobacz też: Czy jedzenie małych posiłków pomaga schudnąć? Niekoniecznie