Dieta bezglutenowa - przepisy
Dieta bezglutenowa to specjalny rodzaj diety, która polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli artykułów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, a ostatnio także owsa. Stosuje się ją w zapobieganiu, a także leczeniu choroby trzewnej, czyli celiakii oraz w przypadku alergii na gluten. Nie oznacza to jednak wyeliminowania z diety ulubionych potraw - wystarczyć w ich przygotowaniu, użyć produktów bezglutenowych.
- 1. Kiedy stosuje się dietę bezglutenową?
- 2. Przepisy na obiad w diecie bezglutenowej
- 2.1. Filet rybny z cukinią
- 2.2. Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami
- 2.3. Bezglutenowa fasolka po bretońsku
- 3. Przepisy na desery w diecie bezglutenowej
- 3.1. Sernik bezglutenowy
- 3.2. Naleśniki bezglutenowe
1. Kiedy stosuje się dietę bezglutenową?
Dietę bezglutenową stosuje się w kilku przypadkach. Po pierwsze muszą ją stosować osoby chore na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Ponadto zaleca się ją także dzieciom w wieku niemowlęcym, by wykluczyć w przyszłości to schorzenie. Osoby chore na celiakię (zwaną także chorobą trzewną lub zespołem złego wchłaniania i zanikiem kosmków jelita cienkiego), muszą stosować dietę bezglutenową do końca życia. Inaczej jest w przypadku alergii pokarmowej na gluten - wtedy dieta alergika będzie zawierać konkretne produkty tylko przez pewien czas.
2. Przepisy na obiad w diecie bezglutenowej
Oto kilka przepisów, które pomogą przygotować smaczny obiad, znajdujący się w jadłospisie diety bezglutenowej:
2.1. Filet rybny z cukinią
- 4 filety rybne (najlepiej ryby morskiej- dorsza, morszczuka),
- 1 cukinia,
- pół szklanki śmietany,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki startego żółtego sera,
- łyżka masła,
- 1 łyżka koperku,
- sok z cytryny.
Pokropiony cytryną filet wstawiamy do lodówki na pół godziny. Obraną cukinię kroimy w plasterki. Smarujemy naczynie do pieczenia masłem, kładziemy w nim filet, a następnie obkładamy cukinią. Na wierzch rozbijamy śmietanę i jajko, a następnie posypujemy serem i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Filet możemy posypać szczypiorkiem i podać z sałatką.
2.2. Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami
- średnia pierś z kurczaka,
- papryka czerwona,
- ogórek zielony,
- 8 małych pieczarek,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- składniki na naleśniki.
Naleśniki przyrządzamy według podanego powyżej przepisu, umytą i pokrojoną w paski pierś z kurczaka smażymy na patelni, a następnie zapiekamy z warzywami przez 10 minut. Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy.
2.3. Bezglutenowa fasolka po bretońsku
- 400 g fasoli,
- około 200 g przecieru pomidorowego,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej,
- majeranek,
- sproszkowana czerwona papryka,
- sól, pieprz,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku.
Fasolkę (po uprzednim namoczeniu) przygotowujemy jak tradycyjną fasolkę po bretońsku. Zasmażamy na paleni cebulkę i czosnek, wraz z przecierem i przyprawami dodajemy do gotującej się fasolki. Z oleju i 2 łyżek mąki robimy zasmażkę, dodajemy do fasolki, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty.
3. Przepisy na desery w diecie bezglutenowej
A teraz kilka przepisów na pyszne desery uwzględniających produkty z diety bezglutenowej:
3.1. Sernik bezglutenowy
Smaczna i zdrowa przekąska, która może znaleźć się w każdej diecie alergika. Do przygotowania potrzebne są następujące składniki:
- 2 kg białego sera zmielonego bezglutenowego,
- 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 9 jaj,
- 0,75 l mleka,
- 4 szklanki cukru, cukier waniliowy,
- 3 sztuki budyniów śmietankowych bezglutenowych.
Spód ciasta przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a pozostałe składniki potrzebne do przygotowania masy serowej, mieszamy mikserem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
3.2. Naleśniki bezglutenowe
- 500 g mąki makaronowej bezglutenowej,
- 5 g oleju,
- 2 g cukru,
- 1 g soli,
- 1 l wody lub mleka.
Wsyp do miski mąkę bezglutenową, dodaj sól oraz cukier. Dokładnie wymieszaj składniki. Wlej mleko lub wodę, po czym zmiksuj składniki. Na początku ciasto może wydawać się zbyt rzadkie, ale wkrótce zacznie gęstnieć. Do ciasta dodaj olej, starannie wymieszaj i smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.