Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta jajeczna

Dieta jajeczna
Dieta jajeczna (123RF)

Dieta jajeczna, określana także jako dieta kliniki Mayo, to dieta odchudzająca, która pozwoli na szybką utratę zbędnych kilogramów. Dieta kliniki Mayo opiera się na codziennym spożywaniu 4-6 jajek oraz warzyw. Ta dieta odchudzająca pozwala na szybką utratę wagi, jednak grozi efektem jojo i może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Dieta powoduje bowiem wzrost cholesterolu, trudności w trawieniu i osłabienie organizmu. Zobacz, jakie są zalety, a jakie wady diety jajecznej.

spis treści

1. Zasady odchudzającej diety jajecznej

Dieta jajeczna opiera się, jak nietrudno się domyślić, na spożyciu jajek. Niestety, dla wielbicieli urozmaicenia kulinarnego nie będzie dobrą wiadomością zasada przygotowywania jajek na twardo. Tylko w takiej formie mogą one być spożywane, i to w liczbie 6 sztuk dziennie. Posiłki spożywane są jedynie 3 razy dziennie. Menu diety z jajek nie jest bogate.

Oprócz podstawowego składnika dozwolone są warzywa (jako dodatek), niektóre owoce (np. jabłko, grejpfrut) oraz płyny (woda, słaba herbata i gorzka, czarna kawa) w ilości co najmniej 3 litrów, surowo zabronione zaś cukier i sól. Węglowodany ograniczone są do minimum. Zabronione jest także spożywanie produktów pełnotłustych, roślin strączkowych, owoców, słodyczy i ziemniaków; nie wolno też pić alkoholu i napojów gazowanych.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Czytaj więcej

Dieta z jajek z założenia powinna trwać 2-3 tygodnie, jednak według lekarzy i dietetyków jest to stanowczo zbyt długi okres odchudzania się w tak restrykcyjny sposób.

2. Zalety i wady diety jajecznej

O tym, że jajko nie występuje w piramidzie żywienia jako produkt do codziennego spożycia, wiedzą nawet najmłodsi. Często jednak zapominamy, dlaczego nie powinniśmy sięgać po jaja zbyt często. Jajko jest produktem niskokalorycznym, ale ubogim w węglowodany i niepokrywającym dziennego zapotrzebowania na białko.

Przede wszystkim zaś zawiera groźny dla zdrowia cholesterol, który zwęża tętnice i powoduje choroby serca, nadwagę i otyłość. Mimo iż jajo ma w składzie wiele witamin (witaminy A, D, E i K), magnez oraz potas, nie należy włączać go do codziennego menu, do tygodniowego – już tak.

Czy więc dieta oparta na niemal wyłącznym spożyciu jajek może być zdrowa? Raczej nie. Co więc kusi chętnych na spalenie tłuszczu, że podejmują się przestrzegać tak surowych zasad diety z jajek? To właśnie efekty diety jajecznej są tym, co przyciąga zwolenników ściśle określonych kuracji odchudzających. Ograniczenie węglowodanów i odwodnienie organizmu sprzyja utracie kilogramów – nawet do 6 kg w ciągu zaledwie kilku dni.

Jednak spadek masy ciała może okazać się tylko pozorny. Dieta kliniki Mayo szybko prowadzi do zmęczenia, osłabienia organizmu, nudności i kłopotów z trawieniem. W dodatku mała różnorodność posiłków zachęca do podjadania, a tym samym zaburza schemat diety. Zatem efektem stosowania diety jest często rozregulowanie pracy organizmu i efekt jojo.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze