Trwa ładowanie...

Dieta lekkostrawna i bezglutenowa dla dzieci

Dieta bezglutenowa i lekkostrawna dla dzieci odciąża żołądek i przyspiesza przemianę materii.
Dieta bezglutenowa i lekkostrawna dla dzieci odciąża żołądek i przyspiesza przemianę materii. (123rf)

Dieta lekkostrawna i bezglutenowa dla dzieci przyspiesza trawienie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i daje wytchnienie żołądkowi. Zakazane produkty to między innymi ukochane potrawy dzieci, czyli pizza, frytki i inne dania typu fast-food. Dieta lekkostrawna zalecana jest przede wszystkim osobom z zaburzeniami układu pokarmowego, jej tajemnica kryje się w niewielkiej modyfikacji podstawowego żywienia. Z kolei dieta bezglutenowa wyklucza zboża, które mogą wywoływać objawy nietolerancji i obciążać układ trawienia.

spis treści

1. Ogólne zalecenia w diecie lekkostrawnej

Potrawy w diecie lekkostrawnej powinny mieć jak najmniej tłuszczu i co może zaskoczyć - błonnika. Wynika to z tego, że oba produkty są ciężkostrawne i obciążają zarówno jelita, jak i żołądek. Dieta lekkostrawna dla dzieci eliminuje też potrawy mocno przyprawione.

Należy więc unikać smażenia, a warzywa bogate w błonnik można przecierać, miksować i obierać ze skórki. Należy także unikać produktów sprzyjających wzdęciom:

  • kapusta,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • groch,
  • soja,
  • soczewica,
  • grzyby,
  • czosnek,
  • cebula,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • grube kasze,
  • napoje gazowane.
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Bezsmakowe dania i jednostajne posiłki – z tym właśnie kojarzy się najczęściej dieta lekkostrawna dla dzieci. Tymczasem przepisy są dużo bardziej urozmaicone i smaczne. Warto dodać, iż dietę tę może stosować każdy niezależnie od wieku.

Aby posiłki były akceptowane w technologii dietetycznej wiele uwagi należy poświęcić przygotowywaniu potraw:

  • gotowanie w wodzie,
  • gotowanie na parze,
  • duszenie,
  • pieczenie w folii aluminiowej,
  • picie herbat ziołowych,
  • picie herbat owocowych,
  • używaniu soku z cytryny,
  • ograniczenie soli,
  • używanie świeżych ziół,
  • spożywanie drobiu, chudych wędlin i cielęciny,
  • zakaz smażenia mięsa i ryb,
  • stosowanie oliwy z oliwek,
  • zrezygnowanie z zasmażek,
  • zaprawianie zup i sosów śmietaną lub mlekiem,
  • dopuszczalne jest jedzenie białego pieczywa, ryżu, makaronów, kaszy manny, ciast drożdżowych.
Co jeść przy jelitówce? Dzięki tym produktom szybciej wrócisz do zdrowia
Co jeść przy jelitówce? Dzięki tym produktom szybciej wrócisz do zdrowia

Co jeść przy jelitówce, by złagodzić biegunkę i wymioty? To jedno z podstawowych pytań, które zadają

przeczytaj artykuł

2. Dieta lekkostrawna dla dzieci w czasie choroby

Dieta lekkostrawna polecana jest osobom mającym problemy z żołądkiem, cierpiącym na zatrucie pokarmowe i grypę. Zmiana sposobu odżywiania przyspieszy regenerację zdrowia. Stosowanie diety lekkostrawnej w przypadku choroby należy zacząć od dwunastogodzinnego postu.

W tym czasie należy pić wodę, klarowny rosół, bezkofeinową herbatę z miodem i herbatę ziołową. Niepolecane jest spożywanie mleka lub innych napojów mlecznych. Następny etap polega na wprowadzeniu ryżu, bananów, tostów z dżemem, krakersów, musu jabłkowego lub delikatnych płatków zbożowych.

Należy jeść mało, ale często. Kolejnego dnia można już jeść gotowane warzywa z drobiem lub jajka na miękko. Podobnie jak pierwszego dnia, nie poleca się spożywania mleka, zup kremów, lodów, potraw mocno przyprawionych i smażonych.

3. Dieta bezglutenowa

Gluten znajduje się w większości produktów spożywczych sprzedawanych w sklepach. W związku z tym pierwszą zasadą w przygotowywaniu diety dla dziecka z alergią na gluten jest uważne czytanie etykiet kupowanych produktów.

Produkty dla dzieci powinny zawierać oznakowanie "nie zawiera glutenu". Jeżeli mamy choćby najmniejsze wątpliwości co do składu produktu, najlepiej zadzwonić pod numer znajdujący się na opakowaniu, który połączy nas z działem obsługi klienta.

Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych specjaliści zalecają stosowanie diety bezglutenowej nieprzerwanie przez całe życie. Dorośli i dzieci muszą przestrzegać diety bardzo skrupulatnie, bez żadnych wyjątków.

U niemowląt z wysokim ryzykiem wystąpienia alergii (przypadki nietolerancji glutenu w najbliższej rodzinie) zaleca się wprowadzenie produktów zawierających gluten nie wcześniej niż w 9 miesiącu życia.

Nietolerancja glutenu to kłopotliwa dolegliwość. Wymaga stosowania specjalnej diety, od której nie ma wyjątków. Dieta dla dziecka z alergią na gluten powinna być ułożona przez specjalistę. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że spożywane pokarmy dostarczają mu wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna)
Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna) [16 zdjęć]

Co to jest dieta bezglutenowa? Gluten to szczególny rodzaj białka, znajdującego się w pszenicy, życie

zobacz galerię

4. Produkty zawierające gluten

Celiakia wymaga wkluczenia z diety dziecka wszystkich pokarmów z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż, a w szczególności pszenicy, żyta i jęczmienia. Produkty niedozwolone dla osób z nietolerancją glutenu to:

  • mąka pszenna,
  • mąka żytnia,
  • makaron zwykły,
  • chleb razowy,
  • chleb biały,
  • bułki białe,
  • grahamki,
  • pieczywo chrupkie,
  • otręby pszenne,
  • kawa zbożowa,
  • ocet,
  • kasza manna,
  • kasza jęczmienna,
  • kaszanka,
  • pasztetowa,
  • salceson,
  • herbatniki,
  • ciastka,
  • cukierki,
  • czekolady nadziewane,
  • wszystkie produkty, które zawierają żyto, jęczmień i pszenicę.

5. Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa dopuszcza spożywanie następujących produktów gluten free:

  • mąka ziemniaczana,
  • mąka kukurydziana,
  • chrupki kukurydziane,
  • płatki kukurydziane
  • ryż,
  • pieczywo ryżowe,
  • mąka ryżowa,
  • kaszki ryżowe,
  • płatki ryżowe,
  • tapioka,
  • soja,
  • sago,
  • kasza jaglana,
  • kasza gryczana,
  • pieczywo bezglutenowe,
  • makaron bezglutenowy,
  • słodycze,
  • ciastka bezglutenowe,
  • mleko.
  • przetwory mleczne (niezawierające glutenu),
  • jaja,
  • mięso i wędliny (niezawierające glutenu),
  • tłuszcz,
  • podroby,
  • warzywa,
  • owoce,
  • kawa naturalna,
  • herbata (niezawierająca glutenu),
  • kakao naturalne,
  • cukier i
  • przyprawy (niezawierające glutenu),
  • miód,
  • wszystkie produkty spożywcze oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.
Następny artykuł: Dieta lecznicza
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze