Dieta mieszkańców Okinawy

Okinawa to rajska wyspa znajdująca się na Oceanie Spokojnym. Administracyjnie należy do Japonii.

I chociaż to miejsce pełne bajecznych krajobrazów, to najczęściej mówi się o niej w kontekście długowieczności. To tam bowiem żyje najwięcej stulatków, z czego 90 proc. to kobiety.

Starzenie się mieszkańców Okinawy nie wiąże się ponadto z chorobami, takimi jakie najczęściej dotykają osoby po 60. roku życia.

Rzadziej chorują oni na serce, mniej również w tej populacji notuje się zdiagnozowanych nowotworów. Osoby starsze są sprawne i pełne wigoru.

Czy receptę na długowieczność mieszkańców Okinawy można przenieść na europejskie realia?

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 5Dieta okinawska

Mieszkańcy Okinawy nie mają żadnego genu, który warunkowałby ich długowieczność. Zbadano to już kilkanaście lat temu.

Analizie poddano też mikroklimat tej wyspy, i w tym przypadku nie odkryto niczego, co mogłoby wytłumaczyć, dlaczego mieszkańcy tej wysepki w zdrowiu dożywają późnego wieku.

Wydaje się jednak, że lata badań naukowych nie poszły na marne. Wskazuje się bowiem, że sekret tkwi w diecie.

Dieta okinawska wyróżnia się wysoką konsumpcją warzyw, zwłaszcza roślin strączkowych. Sporadycznie mieszkańcy Okinawy jedzą mięso i produkty nabiałowe.

Ograniczają również spożycie rafinowanych olei roślinnych i cukrów prostych. W umiarkowanej ilości sięgają po alkohol i herbatę jaśminową.

Ich dieta bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3.

/ 5Kuchnia orientalna

Obraz
© 123RF

Podstawę okinawskiego menu stanowią takie produkty, jak: soja, ryż, słodkie ziemniaki, owoce, warzywa, wodorosty (przede wszystkim kombu oraz mozuku).

Wspominane słodkie ziemniaki to prawdziwa bomba energetyczna. Wyróżniają się ponadto wysoką zawartością potasu, magnezu, witaminy C, błonnika pokarmowego i karotenoidów (przeciwutleniacze). Mają działanie silnie antyoksydacyjne.

W diecie mieszkańców Okinawy jest ponadto wiele produktów, które zawierają flawonoidy, a to one słyną z właściwości przeciwutleniających, jak również działają przeciwzapalnie i rozkurczowo. Wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych, co zapobiega rozwojowi chorób sercowo - naczyniowych.

Produkty bogate w flawonoidy, a dostępne w Polsce, to m.in. kakao, czerwone wino, soja, aronia, jagody, maliny, czarne porzeczki, jeżyny, owoce cytrusowe.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 5Kaloryczność diety okinawskiej

Mieszkańcy Okinawy dbają o to, by ich dieta była w niskim stopniu kaloryczna (według ich zaleceń, dziennie organizmowi nie powinno się dostarczać więcej niż 1900 kcal). I dlatego też w diecie okinawskiej nie ma miejsca na słodkie desery i smażone potrawy.

Rzadko też na tej rajskiej wyspie sięga się po chleb i czerwone mięso.

Czym zatem odżywiają się rdzenni mieszkańcy?

Bardzo popularna jest zupa miso, którą serwuje się niemal każdego dnia. Równie ważnym składnikiem diety jest tofu.

Produkty te zawierają izoflawony, które wyróżniają się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, zapobiegają chorobom układu krążenia i pozytywnie wpływają na gospodarkę hormonalną, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy.

/ 5Czy mieszkańcom Okinawy brakuje wapnia?

Obraz
© 123RF

W menu mieszkańców rajskiej wyspy próżno szukać mleka i jego przetworów. W Polsce to właśnie ta grupa produktów uchodzi za najbardziej wartościową w kontekście zapotrzebowania człowieka na wapń.

Mimo że na Okinawie nie pije się mleka, u populacji tej rzadko diagnozuje się osteoporozę. W organizmach tamtejszej ludności bowiem wcale wapnia nie brakuje, a kości są odpowiednio mocne.

Pierwiastek ten dostarcza się organizmowi poprzez wysokie spożycie owoców i warzyw, ryb morskich, alg i soi.

Produkty te nie tylko bogate są w witaminy i związki mineralne, ale też mają niewiele kalorii.

/ 5Spokój i pogoda ducha

Obraz
© 123RF

Dieta to jednak nie wszystko. Bardzo ważny jest również tryb życia, jaki wiodą mieszkańcy Okinawy.

Dużą wagę przywiązują do tradycji i kultury. Spożywają siedem porcji warzyw i owoców dziennie, jak również śpią co najmniej siedem godzin.

Dużo czasu poświęcają na aktywność fizyczną. Spacerują, tańczą, ale też uprawiają sztuki walki (Okinawa to kolebka karate).

Posiłki spożywają w spokoju, co sprawia, że są w stanie wsłuchać się w swój organizm. Mieszkańcy Okinawy jedzą do czasu, aż poczują sytość, ale po skończonym posiłku nie odchodzą od stołu. Dają sobie jeszcze 10-15 minut, by organizm zdążył przesłać informację, czy nadal jest głodny. Jeśli tak, wówczas posiłek jest uzupełniany. I podkreślają, że w ten sposób zjada się 500 kcal mniej.

Mieszkańcy Okinawy to osoby z natury pełne optymizmu i radości życia. Są indywidualistami, ale liczą się ze zdaniem wspólnoty. Udzielają sobie wzajemnego wsparcia, ale też są bardziej odporni na stres.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka