Zupa miso - przepis na zupę zapewniającą długie i zdrowe życie
Zupa miso robi zawrotną karierę w coraz to nowych zakątkach świata. Jej ojczyzną jest Japonia, gdzie stanowi jedno z głównych dań w codziennym menu. Spożywa się ją jako dodatek do niemal każdego posiłku. Występuje w kilku odmianach - w zależności od tego jakiego koloru pasty miso użyjesz. Na szczęście ten składnik kupisz już niemal w każdym większym supermarkecie. Na czym polega jej fenomen?
Cenne składniki miso
Podstawowym składnikiem tej tradycyjnej japońskiej [zupy](http://fitness.wp.pl/19003,najzdrowsze-zupy-swiata ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) jest pasta miso, którą przygotowuje się z fermentowanych nasion soi. Soję miesza się z rozgniecionym [ryżem](http://fitness.wp.pl/19433,ryz-praktyczna-roslina-ktora-pomaga-schudnac ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) lub jęczmieniem, a następnie dodaje się niezwykle cenny dla organizmu człowieka szczep bakterii koji. Taka mieszanka stanowi idealną bazę do przygotowania bardzo zdrowej, odżywczej, ale i szybkiej potrawy.
Prozdrowotne właściwości zupy miso
Nad fenomenalnym wpływem prozdrowotnym zupy miso pochylało się już wielu badaczy. Udowodniono, że ma ona działanie podobne do antybiotyków. Jest lekka i niskokaloryczna. Mówi się, że to ona odpowiada za młody wygląd Japończyków i ich długowieczność. Miska zupy miso dostarcza organizmowi sporą ilość błonnika oraz enzymów ułatwiających trawienie, a ponadto zwiększa odporność. Jej zwolennicy twierdzą, że wspomaga leczenie chorób nowotworowych.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat kalorii i wartości odżywczych zupy miso? Sprawdź tabelę produktu TUTAJ.
Pasta miso - co to jest?
Najważniejsza w zupie miso jest pasta. To w niej kryje się większość składników odżywczych i cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów. Warto pamiętać, że pasta miso jest słona, dlatego nie należy solić dodatkowo tej japońskiej zupy. I co ważne, pastę dodajemy dopiero na samym końcu (po ugotowaniu wywaru). Tylko w ten sposób zachowamy jej biologiczną aktywność.
Zupa miso z polskim akcentem
Zupę miso przygotowuje się bardzo szybko. Niektórym smakuje, inni nie mogą się do niej przekonać. Wiele zależy również od sposobu jej podania. Warto zatem posypać ją ziarnami sezamu lub – w bardziej lokalnej wersji – szczypiorkiem z cebuli dymki.
Orientalne składniki zupy miso
Zupę miso można przygotować w sposób tradycyjny, lub też nieco ją zmodyfikować, czyniąc tę potrawę bardziej europejską. Jeśli lubimy orientalne smaki, wówczas do zupy miso warto dodać tofu (ser sojowy), suszone wodorosty lub algi morskie wakame, grzyby shitake lub płatki bonito (suszone płatki wędzonego i fermentowanego tuńczyka).
Przepis na zupę miso
Przepis na zupę miso jest bardzo prosty. Gotujemy wywar warzywny (pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, korzeń pietruszki, korzeń pora), dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Japończycy do zupy miso dodają grzyby, w nieco mniej orientalnej wersji mogą to być boczniaki lub pieczarki. Przyprawiamy według uznania ziołami. Wybierz takie jak np. tymianek, majeranek, kminek, estragon, cząber, imbir czy kurkuma. Na sam koniec dodajemy pastę miso i posypujemy zupę szczypiorkiem lub pietruszką.