Właściwości roślin strączkowych

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych. Nic dziwnego, bo są one jednym z najważniejszych źródeł pożywienia pochodzenia roślinnego. Bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały stanowią doskonały element zdrowej diety. Bez wątpienia groch, fasola, bób, ciecierzyca, soczewica i soja powinny częściej gościć na naszych stołach. Jakie są zalety jedzenia tych roślin?

Zobacz także: Pokazała swój oszpecony brzuch. Tym zdjęciem wywołała burzę w sieci

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie roślin strączkowych / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 5Źródło białka bez cholesterolu

Rośliny strączkowe są tanie, łatwo dostępne, a przy tym niezwykle zdrowe. To cenione źródło białka – szklanka ugotowanej ciecierzycy ma aż 19 gramów protein, czyli głównego budulca wszystkich komórek organizmu. Właśnie z tego powodu powinny być częścią codziennej diety wegetarian i wegan, ale nie tylko.

Dietetycy polecają rośliny strączkowe również osobom, które jedzą mięso – powinniśmy 2-3 razy w tygodniu zastępować drób, wieprzowinę czy wołowinę ziarnami soczewicy czy fasolą. Rośliny strączkowe są pozbawione cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu sprawdzają się w diecie osób zagrożonych chorobami układu krążenia.

Zobacz także: Godzina, o której kładziesz się spać, ma wpływ na jakość spermy

/ 5Błonnik dla zdrowia układu pokarmowego

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Błonnik pokarmowy sprawia, że czujemy się najedzeni i w ciągu dnia spożywamy mniej kalorii. Zgodnie z wytycznymi powinniśmy dostarczać organizmowi około 25 gramów błonnika dziennie. Niestety większość z nas je zbyt mało produktów bogatych w ten składnik.

Aby uzupełnić niedobór, warto sięgnąć po rośliny strączkowe. Pół szklanki fasoli, grochu lub ciecierzycy to aż 13-14 gramów błonnika. Jest on potrzebny nie tylko osobom na diecie. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pomaga na zaparcia, a w dodatku zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi.

/ 5Witaminy i minerały w roślinach strączkowych

Obraz
© Zdjęcie obrazka / Shutterstock

Niezależnie od tego, jaki rodzaj roślin strączkowych wybierzesz, możesz być pewny, że organizm otrzyma dawkę witamin i minerałów. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza ze względu na zawartość żelaza, magnezu oraz potasu.

Fasola, cieciorka, soczewica i soja dostarczają również witamin z grupy B, które zmniejszają stany zapalne, pozytywnie działają na układ nerwowy, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

/ 5Antyoksydanty przeciwko nowotworom

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Rośliny strączkowe zawierają antyoksydanty, które chronią przed wolnymi rodnikami – to właśnie one uszkadzają komórki, co może prowadzić do rozwoju raka. Naukowcy z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej chorowały na nowotory piersi oraz jelita grubego.

Dieta bogata w te produkty to dobry sposób nie tylko na zapobieganie rakowi, ale również walkę z nim. Nasiona są źródłem saponin, które hamują rozwój zmian nowotworowych.

/ 5Jak wykorzystać rośliny strączkowe w kuchni?

Obraz
© Zdjęcie hummusu / Shutterstock

Część z nas rzadko przyrządza potrawy z roślin strączkowych z obawy przed wzdęciami i gazami. Rzeczywiście duża ilość fasoli, grochu czy soczewicy w codziennej diecie może się skończyć dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak ból brzucha, dyskomfort trawienny czy zwiększona produkcja gazów.

Jak temu zapobiec? Po pierwsze, warto kilka razy wymieniać wodę, w której moczymy rośliny strączkowe przed gotowaniem. Jeśli używamy fasoli z puszki, pamiętajmy o odcedzeniu jej z zalewy i dokładnym przepłukaniu. Poza tym, przygotowując dania, należy dodać odpowiednie zioła i przyprawy, które ułatwią trawienie ziaren – cząber, tymianek, ziarna kopru włoskiego, kminek.

Rośliny strączkowe można wykorzystać na wiele sposobów. Do wyboru są tradycyjne przepisy, np. na fasolkę po bretońsku czy zupę grochową, ale nie brakuje również pomysłów na bardziej oryginalne wykorzystanie roślin strączkowych

. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza dipy i pasty do pieczywa na bazie fasoli czy soczewicy. Orientalny hummus ma rzesze miłośników na całym świecie. Strączkowe warto dodawać też do zup, gulaszy, sosów do makaronów, sałatek.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka